Točak, Lom, Bilo…

20141130_s_madjarima_na_papuku_mala30.11.2014.

Iako je na jučerašnjem, samostalnom, pohodu južna strana Papuka obilovala suncem, nebeskim plavetnilom i temperaturom od približno 10°C taj se scenarij danas nije ponovio.

Magla je u potpunosti okovala Papuk i vidljivost je tek povremeno dosezala par stotina metara. Jednog trenutka se činilo da će Sunce probiti vodeni oklop i donijeti promjenu, ali ništa od toga. Umjesto užitka u pogledu, Mađari su uživali jedni s drugima, u razgovoru, držanju za ruke, kolačićima i nebrojenim osmijesima.

Što reći osim da su planinarske kolege iz Mađarske (Pécs & Mohács) naprosto okupirale Papuk. Zbog velike gužve nisam uspio doći do točne informacije o ukupnom broju sudionika, no to i nije važno.

Bitno je da smo se dobro zabavili i odradili pohod ukupne duljine 18,62 km u vremenu od 5 sati i 10 minuta. Kiša je počela padati u trenutku kada je 98% planinara već spakiralo stvari i startalo motore automobila.

Prvu skupinu planinara susrećem u Voćinu dok analizira zemljovid Papuka. Ostatak ekipe zajedno čekamo na križanju u Novom Zvečevu, odakle krećemo predviđenom rutom.

Kolega Robi (Róbert Welsch) uspješno odrađuje svoj dio posla u ulozi vodiča i nema mu se što zamjeriti. Uspio je okupiti impozantan broj planinara i izletnika od kojih su mnogi po prvi put na planini i Hrvatskoj općenito. Bravo Robi! 🙂

ippPrije starta uručujem Robiju planinarske zemljovide: Papuka i Krndije (dar tvrtke MIDNEL d.o.o. – Slatina) i zemljovid Dilj gore (dar tvrtke SMAND d.o.o. – Vidovec).

Foto: Ági Lovas

Foto: Ági Lovas

A zatim ih sve skupa napajam sa 5 litara homemade soka od jabuke, mrkve, kruške i breskve, sa minimumom šećera.

Dakako tu su i crvljive “bio” jabuke iz vlastitog uzgoja. 🙂

Moram primijetiti da su planinari iz Pečuha i Mohača pripremili znatno manje poslastica, za razliku od naših kolega iz Baje. Naime, kada László Péter dovede svoju ekipu to uistinu nije lako preživjeti. 😉 Tada se svako malo zastaje i poslužuju izvrsni kolači tipa “top cake”. 🙂

Uglavnom, pohod smo odradili više no uspješno. Upoznao sam gomilu mladih Mađara, nekoliko ozbiljnih biciklista, donekle popravio svoj šugavi Engleski i naslušao se muka koje su imali drugi u pokušaju da mi nešto objasne na svim jezicima naroda i narodnosti. 🙂

  • Očekujem tekst na mađarskom jeziku…
  • Awaiting text in Hungarian…
  • Váró szöveget magyarul…

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr