Šapice na Stražemanu

20141012_strazeman_mala12.10.2014.

Baš kako je i najavljeno, prije stanovitog vremena, naš se planinarski kvarter okupio u Stražemanu.

Malo smo se vozili, mrvicu lutali, a onda prilično lijepo i dugo Papukom plutali. 😉

Tijekom sedam i pol sati pohoda, uspješno samo svladali brojne vrhove, pri čemu se brojač prijeđenih kilometara zaustavio na 21,15 (ako Endomondo laže – lažem i ja). 🙂

Prvo smo osvojili Gosted, pa svladali greben Krečane, zatim se malčice odmarali na Zen klupici, odakle je ekipa skoknula do najvišeg slavonskog pašnjaka na ručak. Osim sendviča na trpezi se pojavilo nekoliko vrsta kave, energetskih pločica i razno voće (banane, mandarine i jabuke).

Okicama i teleobjektivima je sa zapadnog grebena moguće s lakoćom dosegnuti: Psunj, Lom, Točak, planine u Bosni i pola Slavonije. Unatoč prekrasnom vremenu i ekstremno visokim temperaturama za ovo doba godine, na visini iznad 800 m/nv se nakupilo nešto niskih oblika tako da nismo vidjeli baš sve.

Vratili smo se Šibovitim brdom, kružili oko Lipovca, a zatim se i uspentrali do Stražeman grada, gdje nema ni “g” od grada, ali je jako dobro vidi turbo poznati “Veseljko” i stjenjaci na kojima smo bili prije cca nekoliko mjeseci.

Od sve sile registriranih Šapica, ovu je bitko izvojevala ekipa u sastavu: Davor, Miroslav, Sandra i niže potpisani.

Svako bacite pogled na video zapis u pokušaju da doživite virtualnu pustolovinu.

Što dodati, osim da jestivih gljiva više nema 🙁 lišće sustavo žuti i stvara topli pokrivač za rijetke kukce na zemlji. Vidjeli smo jednu buba švabu, malenog kukca (jako sliči krpelju ali sa krilima) na ručniku koji Miroslav nosi oko pasa, pčelu ili dvije i pauka sa duuugačkim nogama.

Znatno je bolja situacija sa suhim i svježim cvijećem koje još uvijek plijeni pozornost raskošnim bojama i oblicima. Tek poneki mrazovac najavljuje ono što treba doći, iako je temperatura danas bila ne samo ugodna, nego prava ljetna, a tako je bilo i raspoloženje u ekipi (na visini) što i dolikuje planinarskoj populaciji… 🙂

Lijep pozdrav ma gdje bili, što radili i kako se osjećali. Do novog susreta sa vama doviđenja…

P.S. Davorov pogled na svekolika događanja možete pogledati ovdje…

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr