Poslije 8 godina identificirana sova jastrebača kod Gazija

Prije nekoliko dana javio nam se ornitolog iz Našica – Josip Ledinšćak, član Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

S obzirom da su priča i fotografije objavljene na portalu “planinarimo.info” prije osam godina potaknule kontakt – prepisku prenosimo u cijelosti.

Poštovani Miša, nedavno sam slučajno pronašao Vaš stari opis planinarskog pohoda od Gazija do Lončarskog visa, 15.08.2009.

Ono što sam odmah zamijetio je sova koju ste fotografirali. Naime, ovdje se radi o sovi jastrebači (Strix uralensis), što je vrlo zanimljiv nalaz. Poznato je da jastrebača kod nas gnijezdi u planinskim dijelovima Hrvatske, međutim i slavonsko gorje ima sve preduvjete za gniježđenje jastrebače (kao i nekih drugih planinskih vrsta), ali je slabo istražena. Osim ovog nalaza, postoje još 2 novija, meni poznata, opažanja na sjevernim obroncima Krndije i Papuka, što ukazuje na to da vrlo vjerojatno i gnijezdi ovdje.

Ono što bih Vas zamolio je da se pokušate otprilike sjetiti (znam da je bilo davno) gdje ste vidjeli jastrebaču. Dovoljno će biti i okvirna lokacija, npr. bliže Gazijama ili Lončarskom visu, ili 5 minuta hoda od Gazija JI; na pola puta od Gazija do Lončarskog visa i sl. Što preciznije, to bolje. 🙂

Ako se ne možete sjetiti o čemu govorim, ovdje je link: Gazije – SPP – Lončarski vis (neuspjeli 8h i 30′ pohod).

P.S. danas sam baš hodao dijelom te staze oko Gazija, ali sovu nažalost nisam našao. 😉

Lijep pozdrav i unaprijed hvala,
Josip Ledinšćak (Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode)

U slijedećem javljanju Josip dodaje:

Vjerujem da bi se mogli javiti i drugi ljudi s različitim opažanjima, a ono što je prvenstveno bitno su nalazi nekih malo rjeđih vrsta, poput ovakvih slučajnih opažanja sova ili grabljivica, ali bilo koji podatak je koristan, pogotovo iz dijelova u koje se ne zalazi često (poput slabije dostupnih planinarskih puteva). Bilo bi mi drago da netko pošalje sliku neke ptice pa da se ispostavi da je rijetka u ovim krajevima. 🙂

Također je korisno i da postoji dobra fotografija jer po opisu ili s loše fotografije nije lako točno identificirati pticu, pogotovo ako je neka rijetka. I nije nužno imati velike teleobjektive (ja imam Canon 100-400 i to zna biti vrlo nepraktično tijekom dužeg izleta), ali mnogi imaju male kompaktne zoom aparate što se inače pokazalo vrlo korisnim i praktičnim za duža hodanja. Zoom je i veći nego kod SLR aparata, a slika vrlo zadovoljavajuća za identifikaciju.

Eto, bilo bi mi drago da potaknete ljude da prilikom izleta počnu zamijećivati ptice, barem za svoj gušt i hobi ako ništa drugo.

Još nekoliko kontakta:

https://www.facebook.com/josip.ledinscak – ovo je moj privatni facebook.

https://www.facebook.com/birdingcroatia/ – Birding Croatia, nedavno pokrenuta stranica gdje objavljujemo prvenstveno neke zanimljivosti i rijetkosti koje su opažene u Hrvatskoj.

http://www.ptice.hr/ – službene stranice Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode koja sadrži kontakte članova.

http://www.ptice.net/ – dobra stranica koja okuplja zaljubljenike u ptice, na kojoj se često objavljuju vijesti i novosti iz svijeta ptica.

Hvala još jednom za inicijativu suradnje. To bi bilo otprilike to, ako ima kakvih pitanja, javite se.

I tako je ova slučajno snimljena sova, poslije 8 i pol godina identificirana i predstavlja “vrlo dobar nalaz”. 🙂 Što dodati, osim da se Našičanin, Josip Ledinšćak aktivno bavi fotografiranjem i istraživanjem ptica i rado će analizirati vaše podatke (fotografije i opise predatora sa lokacijama gdje su uočeni). Možete ga kontaktirati na email jledinscak@yahoo.com ili broj telefona 099 772 3868.

Miša Nicinger

 

 

 

Internet je naše igralište - midnel.hr