Ivanovi ponori

25.10.2020.

Iz naslova bi se dalo zaključiti, da nas je naš vrhovni vođa napokon počastio svojim prisustvom. Iako je većina šapica ostala u toplini svojih domova – nas četvero hrabrih se uputilo u današnju pustolovinu. Dan je bio maglovit i prohladan, naprosto savršen za planinarenje. 🙂 Usput smo mijenjali odluke kuda ići, ali prvo smo krenuli na Ivačku glavu i to putem kojim niti jedna Šapica nije kročila. Ostavili smo oproštajnu poruku (pogledajte u videu) ukoliko se nikad ne vratimo.

S obzirom na maglu pogled s Ivačke Glave i nije bio baš nešto spektakularno ali nas to nije obeshrabrilo u današnjoj avanturi. Ali se zato šuma počela puniti prekrasnim lišćem predivnih jesenskih boja koje se klizalo pod našim stopalima.

Posjetili smo i Zen klupicu, a pogled senzacionalno bjelilo. Nismo vidjeli ni grm ispred sebe. Spustili smo se podno Ivačke Glave starim putem za vrh Papuk. Predio je uistinu predivan, a mi (čitaj Jasna) smo ga  nazvali simbolično Ivanovi Ponori. Za kraj  smo ostavili uspon na Koprivnato (Mišino) brdo jer ga nisam  nikad posjetila i baš sam izabrala najklizaviji dan.

Lijepo smo se preznojili do vrha ali ipak osvojili još jedno brdašce u našem lijepom brdovitom kraju. Iako smo ostali uskraćeni za predivne poglede na  obronke okolnih planina imali smo divan dan u prirodi. Kročili smo dijelovima gdje nikad nismo hodali. I baš kad smo mislili da smo sve vidjeli i prošli – otkrivamo još ljepota Papuka.

Marija Bešlić

* * *

Puno magle i malo kiše, nije dovoljno za odustajanje od nauma. Spavamo dulje punih 60 minuta i stižemo na odredište, gdje nas čekaju Ivan & Jasna, pa start premještamo sa Jankovca na Anđinu baraku i krećemo u 14 km dugu avanturu.

Ruta: Anđina baraka > Ivačka glava (912,5m) > Vratnice > Papuk (956m) > Zen klupica > Vratnice > Ivanovi ponori > Koprivnato brdo (852m) alias Mišino Brdo > Anđina baraka.

U četiri sata hoda uspijevamo nakupili malo više od 14 km čistog užitka. 🙂 Pametnom dosta!

Na spustu sa Mišovitog brda pronalazim lijepu, elegantnu, žensku, sportsku, crnu, itd. rukavicu. Ista je predana u ured izgubljeno – nađeno. Ako vam nedostaje ili znate tko je izgubio, neka mi se javi na 555 – 666. 🙂

Šapice su dan provele u ugodnom društvu i uživale u šumi i planini, pa tko to može platiti… Vidimo se dragi naši…

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr