Fini mini

23.03.2014.

20140323_123515Kao što svi već znaju, danas su održani tradicionalni 32. Papučki jaglaci. Na zbornom mjestu za polazak na Turjak + ISPO okupilo se čak 5 zainteresiranih. Učiteljica Ivana, kolega Damir i Krunoslav iz PD Strmac – Nova Gradiška, Toni i moja malenkost. A Šapice??? Iako smo među hordama planinara koje su plazile prema domu Lapjak vidjeli neka poznata lica, svi su se valjda uputili jednom od službenih sedam staza. Tako smo se priključili koloni prema Mališćaku koju je vodio Miro Mesić.

Kako smo planirali i do Ivačke glave, a vremena baš i nije bilo previše, malo smo požurili i krenuli prema grebenu Stinice. Nadam se da nam Miro neće zamjeriti što smo u svoj toj gužvi zbrisali (ipak drugih ISPO-vaca nije bilo). Hvala mu za novopostavljene trake koje su nas bez fulanja odvele do Južne terase. Toni i ja smo bili ondje i na Veseljku u par navrata, a ostatak male ekipe ostao je zadivljen ovim vidikovcem. Svakako jedno od najljepših mjesta na Papuku.

Nakon malo puštanja mozga na pašu, izbrijani snažnim vjetrom nastavljamo i prema drugoj terasi (Mesićev vidikovac). Veseljka ovaj put preskaćemo i penjemo se gore prema Mališćaku. Putem pregovaramo o odlasku na Ivačku glavu i Jankovac… Počinje i lagana kiša, vjetar jača. Kod skloništa pravimo dužu pauzu. Toni negdje u gužvi furi po čobancu. Mi odmaramo na stijenama promatrajući obližnje vrhove. Damir i Krunoslav upijaju obzor. Žele se vratiti na Papuk i bolje ga upoznati. Uz kekse i čokoladu dogovaramo neke nove susrete.

Malo smo se ulijenili i donosimo odluku da ovaj put preskačemo Ivačku glavu. Najviše zbog kiše koja opet počinje. Polako krećemo preko Pliša u Veliku. Prevrtljivo vrijeme često posjeti ovu manifestaciju. Ni proljetnice danas nisu bile previše zainteresirane za brojne posjetitelje koji su ih željeli vidjeti. Bez obzira, svi su se dobro zabavili i uživali jedan dan na uvijek predivnom Papuku. Tradicija se nastavlja. A ISPO također… 😉

Miroslav Pecko

Internet je naše igralište - midnel.hr