Fantastičan spoj

20140720_papuk_mala20.07.2014.

Današnji pohod bespućima Papuka protekao je upravo onako kako su naši vodiči Ivan i Davor zamislili, ako ne i bolje od toga. Na startu su osim dobro poznatih i pomalo izlizanih lica neočekivano pristigli mladi i dugo očekivani planinarski kadrovi, povratnici i planinari u GSS uniformi iz stanice Orahovica.

Novo lice i nadamo se buduća šapica je mlađahna i poletna Sandra koja ima kapacitet i sve predispozicije za osvajanje Alpa i Himalaje, povratnica je naša Jasenka, a GSS-ovac na visini zadatka – Ivica Kašuba. Što reći? Bilo je to iznenađenje koje mogu opisati kao: lijepo, ljepše i no krasno. 😉

Sukladno dobroj organizaciji, još boljoj ekipi, prekrasnom danu i dobrom raspoloženju – šapice i oni koje se tako osjećaju su po tko zna koji put uspjele upriličiti izniman pohod i povezati u neraskidivu cjelinu čak tri slavonske županije (redoslijed po brojnosti planinara): Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku i Požeško-slavonsku.

Prvo mi iz VPŽ (a što mogu kad nas ima kao Rusa i Kineza): Jasna, Vesna, Jasenka, Sandra, Miša i Ivica (VT), zatim Osječani: Jasna, Ivan i Davor i na kraju Miroslav iz Jakšića tj. Zlatne doline, koji nam se pridružio kod Šarenog stupa u točno 10:00 sati.

Hopa-cupa svi mi skupa smo krenuli sa pustog i praznog Jankovca put Češljakovačkog visa, Bazove glave, Domobranske livade, vrha Kolac, potoka Velika Radetina, uslijedio je Jarcoder, Mrežasti Rust i povratak na Jankovac.

Prehodali smo blizu 30 km, krećući se prosječno brzinom od približno 4.5 km/h. Sve u svemu preko 7 sati hoda. Nije malo, morate priznati, iako su mnogi bili spremni odraditi još koji kilometar, no nestalo nam je staza. 🙂

Najviše muke zadala nam je sječa drva na koju je upozorio naš Josip Ciganović poznatiji kao Cigo, koga nažalost nismo imali prilike susresti i uživo pozdraviti. Cigo hvala – vidimo se uskoro. 🙂

Za početak bacite pogled na naš mali video prilog, koji će nadam se biti zadnji snimljen mobitelom jer uskoro dolazi nova komapaktna video kamera za ovu namjenu.

A zatim bacite pogled i na fotke. Tko zna možda se na njima prepoznate ili ugledate kakvo zgodno stablo ili panj. 😉

Pozdrav svima i vidimo se ponovno u znoju i rumenilu lica svojih. Ovo dakako ne vrijedi za naše drage i vjerne čitatelje. Njima poručujem – pridružite nam se…

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr

9 comments

 • Ivan

  Odlična ruta, povezali smo Češljakovce, Kolac i Rust. Zahvala Davoru i Ivici na vođenju u nama nepoznatom dijelu rute.

 • Davor

  GPS pokazuje 25,61 km ali četri puta se gubio signal, imam prekide u tragu. Nedostaje 1,06 h.
  Obzirom na prosječnu brzinu koje smo imali i vrijeme koje nedostaje mogu dodati još 5 km tako da ukupno prijeđena kilometraža je preko 30 km.
  Bole li koga noge??

 • Miroslav

  Odlična ruta. Čak se i ne čini da je bilo 30 km. Ko nije bio nek si misli jesmo se popeli i na Jarcoder ili nismo 🙂

 • Jasna

  Noge me jučer “otkidale”, ali dok ovo pišem već promišljam, a gdje ćemo iduće nedjelje? Sve je bilo odlično 🙂

 • Cigo

  Bravo društvo ! Žao mi je što vas nisam stigao, kasnio sam, bila je Meli sa mnom, otišli smo dalje. Vidim da vam je bilo lipo ko i uvik. Pozdrav svima !

 • Jasenka

  Stvarno smo puno prošli, ja sam oduševljena naravno. Dugo nisam bila na Papuku, a jučer mi se činilo kao da sam na trenutak izašla iz vlastitog života i potpuno sam uživala u hodanju i cijeloj ekipi. 🙂

 • Valentin

  Pitanje: Kako se zove aplikacija za mobitel na slici 39? I da li je besplatna?

 • Miša

  Zove se Oruxmaps, besplatna je za android OS i iznimno komplicirana.

 • Miroslav

  Zagy, pitaš sigurno jer vidiš onu najbolju topografsku kartu. Postoji način da s ona ubaci u Oruxmaps i onda savršeno funkcionira za pozicioniranje, dok je za stvari za koje koristimo Endomondo malo prekomplicirana i nepregledna. Evo upute, možda neće proraditi odmah. Najteže je pronaći neke menije jer je pisano prema staroj verziji, a ja sad nemam novu uz sebe. Pitaj Ivana ako zapne.

  Instalirajte program Oruxmaps.
  Pokrenite program.
  U glavnom meniju ponuđena vam je opcija „Map online“. Pokrenite je.
  Na samom dnu ponuđena vam je opcija „WMS Creator“. Pokrenite je.
  U meniju „WMS Creator“:
  I. pod točkom 1. upišite: „geoportal.dgu.hr/wms“ (za neupućene: Geoportal Državne geodetske uprave), i potvrdite s „OK“ na kraju retka;
  II. pod točkom 2. izaberete onaj sloj koji vas zanima su
  – DOF (digital orthofoto – avionske snimke)
  – HOK (hrvatska osnovna karta – 1:5000)
  – TK25 (topografska karta 1:25000)
  (ima još toga, ali samo ovo me zanima, ko želi više neka malo kopa);
  III. pod točkom 3. su zumovi, e, tu sami eksperimentirajte, ali mora vam biti jasno kako su u pozadini skenirane karte, pa povećavanjem zuma gubite mogućnost čitanja sa zemljovida;
  IV. pod točkom 4. postavite zumove (ja sam postavio min na 10 i max na 15, vjerojatno možete dobiti i bolje)
  V. aktivirajte „Cache“
  VI. aktivirajte „Download“
  VII. nazovite zemljovid željenim imenom, npr. „Hrvatska TK 25“
  VIII. aktivirajte „Create“
  Sada vam se zatvorio meni „WMS Creator“ i pojavio vam se popis izvora zemljovida, te sada imate na popisu, pri dnu, po abecednom redu: WMS: Hrvatska TK 25, možemo kliknuti i otvoriti ga.
  I slabije upućeni će reći, ok, ali to je online, a onaj tko posjećuje ovaj forum tu je zbog trenutka kada civilizacija nije više oko nas, dakle nešto što radi offline. Zato sada otvorite željeni zemljovid, i zumirate tako da na zaslonu imate veću površinu od potrebne.
  U gornjem desnom kutu je četvrta po redu ikonica s nacrtanim globusom.
  Pokrenite je i potom izaberite „Map Creator“.
  Sada izaberete jedan željeni kut zemljovida dodirom na zaslon, a potom ćete, pritiskom na suprotni kut željenog zemljovida, definirati prostor koji će pokrivati vaš zemljovid i automatski će vam se na zaslonu označiti prostor koji ste odredili.
  Zemljovidu dajete odgovarajuće ime, npr: „Sjeverni Velebit“, pokrenete „Download“ i imate TK25 prostora kojeg ste izabrali na vašem mobitelu, tabletu, ili kakvom već Android platformom raspolažete.
  Sada se vratite u glavni meni i izberite „Map offline“.
  Odmah će vam se ponuditi „Sjeverni Velebit“, jasno, odabirete ga i sve ostalo je sada u vašim rukama, odnosno mobitelu ili sl.