Biljni i životinjski svijet brda i planina

Galerija fotografija bogatija je za tri nova albuma. Na planinarimo.info od danas možete upoznati brojne biljne i životinjske vrste koje smo sreli u našim planinarskim skitnjama. Osim hrvatskog imena, navedeno je i latinsko ime, te kratki opis biljke/životinje, te zaštićenost na području Hrvatske. Iako nije navedena lokacija pronalaska biljke/životinje, u više od 95% primjeraka radi se o Papuku.

Jedan album posvećen je samo hrvatskoj flori, dok je drugi rezerviran za hrvatsku faunu.

Treći album sadrži biljke i životinje  koje nisam prepoznala, i tu trebamo vašu pomoć. Ukoliko znate koja je točno vrsta u pitanju, javite nam preko kontakt forme ime te naziv slike (b1, z1…) kako bi upotpunili galeriju. Unaprijed zahvaljujemo.

Galerije možete pogledati ovdje.

Internet je naše igralište - midnel.hr

6 comments

 • Dragi planinari uočio sam jednu pogrešku u opisu zmije na fotografiji. Zmija je dobro identificirana kao Bjelica ili Eskulapova zmija (Zamenis Longissimus), ali tu zmiju se nikako ne naziva niti gužem niti smukom, a posebice ne kravosasom. Naime četveroprugi kravosas (Elaphe Quatuorlineata)i bjelica su dvije različite zmije, obe iz porodice smukova ili guževa (Colubridae). Postoji i zmija smukulja (Coronella Austriaca)(također iz porodice guževa) koju ponegdje ljudi nazivaju smukom. Znači na slici je zmija Bjelica iz porodice guževa. Također bjelica je među najdužima, ali ne i najduža. Ona naraste do 180cm. Kravosas može doseći i 250cm.
  U dobroj namjeri pozdrav iz Nove Gradiške

 • Hvala Gojzek.. informacije o toj zmiji pronašla sam na wikipediji (klik na link).. očigledno je tamo netko krivo napisao, a ja nisam provjerila.. evo, prepravljeno.. Hvala još jednom 🙂

 • Broj nepoznatih je manji za dvije biljke 🙂 – hvala Kristini na identifikaciji Sjajnolisne zvončike. Također hvala Borisu za ispravak krivo determinirane vrste.

 • Lareta

  Iv, tvoja fotogalerija ušla je u školski plan povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje!:)

 • 🙂 hvala, hvala… ako bude potrebna kakva prezentacija uživo, javi..

 • zvonimir

  nepoznato:
  b2-jednogodišnja hudoljetnica,Erigeron annuus
  b4-oman,Inula sp.
  b5-mirisna bročika,Galium odoratum
  b6-obična šumska paprat,Dryoptermis filix-mas

  Po slikama mi tako izgledaju,a točnije bi ih mogli determinirati gledajući uživo i konzultirajući Malu floru Hrvatske-Domac.