Alien na Jarcoderu

10.02.2019.

Vanzemaljci su za invaziju na Zemlju odabrali Jarcoder i devastirali ga u potpunosti! Šapice su danas svjedočile rijetkom fenomenu, a vaš je putujući reporter sve dokumentirao. Naime, Alien je u strahu i panici bezuspješno pokušao, bijelom bojom, signalizirati matičnom brodu o opasnostima koje vrebaju na Zemlji. Na stablima je ispisao nerazumljivu poruku na jugozapadu “DAVOROVVRH” na sjeveroistoku “DAVOR i malo dalje VRH” a na kamenoj gromadi koja gleda prema centru Mliječnog puta se vide  tragovi krvi i strašne drame koja se odvijala na ovoj inače mirnoj planinarskoj koti 720m koja se od siline borbe pretvorila u 632m. Oprostite… jako sam uzbuđen… moram popiti malo vode iz izvora… Tijekom našeg boravka, kada su ostale šapice krenule na spust, iz grma je iskočio Alien i napao me strašnim soničnim pištoljem. Fijuuuu-brijuuuuu! U zadnji tren sam odskočio, hitac je prošao pokraj mog uha. Uslijedila je borba… Uzvratio sam svjetlom iz naglavne lampe, on je bacio kletvu dvije, pa sam ga opalio šalicom za čaj posred nosa, pokušao je pipcima udarac u peksus te sam ga dotukao fotoaparatom sa upaljenim flešom. Dokaze i forenzičke tragove borbe potražite u fotogaleriji.

Prije nego nastavim, pročitajte što o svemu kaže naša najnovija šapica Iva iz SB koja u stari kraj povremeno navrati iz Zagreba…

Pazi, kamen!

Da Šapice povezuju ljude, znaju već i ptice na grani, međutim, ove nedjelje se i ekipa mladih planinara iz PD „Dilj“ uvjerila u to. Oni koji su pohađali osnovnu planinarsku školu u Slavonskom Brodu, odmah su prepoznali vodiča Ivana koji je održao zanimljivo predavanje o orijentaciji i aplikaciji „Orux maps“. Nakon što su se svi upoznali i skupili, uslijedio je uspon na Češljakovački vis (825 m n/v) i Jarcoder (720 m n/v). Priče i smijeha putem nije nedostajalo, čak smo naišli i na mravinjak i drvo divlje trešnje, koje bih svakako odvojila kao „highlight“ tog dijela. Da bi došli do Jarcodera morali smo skrenuti s markiranog puta i hodati nekih kilometar neistraženim dijelom Papuka. Po dolasku na vrh Jarcoder sve je dojmio pogled na spust na drugoj strani, koji je svakako bio zahtjevan i zastrašujuć. Željni adrenalina i izazova (a neki ručka i pauze) odlučili smo skratiti put i ne ići planiranim putem preko Domobranske livade, već poći tom strmom stranom Jarcodera. Ovaj spust, obilježen padovima pojedinih planinara i uzvicima „pazi, kamen“, će svakako ostati u lijepom sjećanju. Morali smo se još jednom osvrnuti i pogledati put kojim smo se spustili. Bili smo iscrpljeni, ali ponosni. Daljni put je obilježio još jedan „zahtjevniji“ uspon, ručanje na deblima te fotografiranje kraj strojeva za rušenje, rezanje i utovaranje drva. Sveukupno smo prehodali 13 kilometara u 4 i pol sata, od čega je svakako najzanimljiviji bio strmi spust s Jarcodera. Mi Brođani smo na kraju dobili svoj suvenirčić – poznate drvene šapice, koje smo odmah objesili na svoje ruksake. Iako su Šapice izjavile kako je ova ruta bila jedna od nezahtjevnijih, nama se ona svakako svidjela, te ćemo se rado pridružiti ekipici i na drugim avanturama – ovo je početak jednog divnog prijateljstva.

Iva Čuljak

Zahvaljujemo se mladoj dami i pozivamo sve SlavnoskoBrođane da nam se pridruže u borbi za spas planeta Zemlja od mrskih osvajača iz svemira.

Temperatura je bila, tako reći idealna za hodanje: dolje malo viša, gore malo niža. 🙂 Sve u svemu oko +8°C, a tek kasnije kad smo svršili – pojavilo se Sunce i ugrijalo nas. Snijega ima kao u priči, blata također, jer i vrli šumari moraju sve raskopati, porušiti i izrezati… to se zove “gospodarenje šumama”.

Iako je prvotna ruta predviđala: Jankovac – 475m > Šareni stup > Češljakovački vis – 825m > Jarcoder (alias Davorovo brdo) – 720m > povratak do Domobranske livade > vrh Kolac > Potok Velika Radetina > Jankovac, od nauma se odustalo. Spustili smo se onom opakom strminom i skratili pohod preko nekoliko kilometara.

Ukratko, bilo je slatko. Posebice jer se na startu pojavila povelika skupina planinara iz Osijeka, puno novih mladih i zgodnih cura i momaka iz Slavonskog Broda, i dobro poznata ekipa iz Našica, Požege i Slatine… Neizmjerno smo uživali u današnjem druženju i dobro se zabavili. Neki od nas su odmarali od “Neptunovskih” napora, drugi su trčali uz brdo i razvijali mišiće, treći razbijali celulit i podmazivali zglobove, a najviše od svih se umorila malena kujica Ira koja je napravila najmanje 30km i pokazala nam kako se to radi.

Naši su redovi pojačani novim članovima, a pala si obećanja o zajedničkim znojnim susretima na planini, a možda i u kakvoj dolini. 😉

Miša Nicinger

P.S. Fotke je priložio i kum Ivica… Cijena safarija + fotka sa Alienom 500kn + PDV. Javite se na broj telefona: five, five, five, sex, sex, sex.

Internet je naše igralište - midnel.hr