Zen klupica

28.08.2022.

Najljepši pogled s Papuka, kultna Zen klupica, uvijek je odlična destinacija za posjetiti. Taj pogled na Psunj, Požešku i Babju goru. pa sve do Motajice u susjednoj nam Bosni uvijek oduzima dah, bez obzira koliko puta si bio gore. Uistinu jedino mjesto za koje mislim da svaki planinar koji dolazi na slavonska gorja mora posjetiti.

Posebno je lijepo dovesti gore skupinu ljudi među kojima ima dosta onih kojima je to prvi posjet toj lokaciji. Šarolika skupina planinarki / planinara, nekima vjerojatno i prvi planinarski izlet, uspješno je savladala tih petnaestak kilometara od Anđine barake, preko Ivačke glave, do Zen klupice i nazad Sokolinom i grebenom Kovačica.

Vratnice, Tamni dol, Ponori… sve toponimi za koje ne znaš kako su dobili ime, no da se i imena mijenjaju vidi se po nazivu cijelog gorja Papuk, koje se nekad davno zvalo – Požeški Snježnik. A i sam vrh Ivačka glava je navodno ime dobio po veličkom plemiću Ivanku, dok je u starim vremenima bio poznat pod imenom Klinovac.

U povratku posjet centru Orahovice, tom gradiću koji uvijek nekako zaobilazimo samo prolazeći pored njega. Neopravdano…

Hvala Andrijani Jozanović za fotografije priložene uz ovaj mali zapis. Tko zna, zna…

Ivan Lončarić

* * *

Trebate: webshop, web hosting ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

Internet je naše igralište - midnel.hr