Zadnja prvoga 2014.

26.01.2014.

planinarimo_gazije_001To da naše mađarske kolege vole pohoditi Papuk i Krndiju – već i vrapci na granama znaju. Njihova opčinjenost slavonskim gorjem nije nimalo slučajna. Planinari iz Pečuha, Mohača i Baje imaju Meček koji je isto tako lijep i zgodan ali se ne uzdiže dovoljno visoko u nebeske visine. OK, ruku na srce, nije ni Papuk neka odveć visoka planina, ali je skoro duplo viši i višestruko širi od Mečeka, što planinarima pruža znatno veće mogućnosti za pohode, istraživanje i uživanje.

Ne tako davno, naša se malena planinarska skupina povezala sa prijateljima iz Mađarske i upriličila nekoliko zajedničkih pohoda.

Iza današnjeg 25 km dugog pohoda od Orahovice do Gazija i nazad, krije se kolega Robert iz Pečuha koji je kontaktirao Ivonu i povezao je sa Đurđom, Mađaricom hrvatskih korijena koja osim mađarskog izvrsno govori i maternji to jest hrvatski jezik.

U cijelu priču se umiješala i dobro organizirana ekipa planinara iz Orahovice na čelu sa Zovkom Stajnerom predsjednikom “Planinarskog društva Orahovica” koji su 16 gostiju iz Mađarske, skupa sa nekoliko Osiječana, Slatinčana i prekobrojnim Vinkovčanima poveli nepoznatim stazama do Gazija.

Iz centra Orahovice krenulo je nešto više od 35 planinara put Gazija na tradicionalni susret kod Branka Tivanovca pod nazivom “Zadnji prvoga”. Naime, dečki i cure iz Gazija domaćini su “Zadnji prvoga” i “Prvi zadnjega”. 🙂 To u prijevodu znači da se tamo planinari okupljaju svake godine zadnjeg vikenda u siječnju i prvoga vikenda u prosincu mjesecu. 😉

Ovo godine “Zadnji prvoga” je 26.01.2014. a “Prvi zadnjega” će biti 07.12.2014. – tako da si unaprijed isplanirate taj dan. 🙂

I kako nam je bilo? Neću pretjerati ako kažem – izvanredno! Temperatura zraka se kretala oko -8°C, debljina snježnog pokrivača prosječno 20 cm, staza više no izvrsna, a ekipa upravo fantastična.

U blizini Gazija smo se stopili sa mnogobrojnim kolegama iz Osijeka i Đakova koji su malčice planinarili prije ručka, a potom su u toplini Planinarske kuće Tivanovo ostali na zabavi sa tamburašima do kasno u noć.

Osim izvrsnih vodiča iz Orahovice, naše debitantice Svjetlane koja je odradila ovaj pohod kao od šale (Bravo Svjetlana!), kod našeg se Branka uvijek standardno dobro zabavlja, jede, pije i dakako ljudika. Dočekali su nas sa par upaljenih vatri na kojima se moglo ugrijati, ispeći slanina i kobasice, i grahom kakav se rijetko ili bolje rečeno nigdje drugdje ne može kušati! To i nije grah! Riječ je o ogromnim porcijama sa slaninom, suhim mesom i kobasicama sa nešto malo tjestenine i graha. 🙂

U tim malim slatkim Gazijama su domaćini, na čelu sa uvijek nasmijanim i dobro raspoloženim Tivanovcem, po tko zna koji put potvrdili svoje umijeće jer nije mala stvar zagrijati, nahraniti i napojiti oko 200 planinara iz cijele Slavonije i Mađarske. Svaka čast Branko i svaka ti dala da poljubiš njena usta mala. 😉

Spletom okolnosti nismo upriličili susret sa našim kolegama iz Požege, Jakšića i Alilovca, koji su 10 minuta prije našeg dolaska krenuli nazad domu svome. 🙁 Što reći? Vidimo se drugi put dragi naši “južnjaci” – ovaj dan je bio rezerviran za naše “sjevernjake”, jer smo mi igrom slučaja postali njihovi “južnjaci”. 🙂

Da skratim priču. Hvala svima na dobrom provodu i nemojte nam štogod zamjeriti. Planinarite i razmišljajte o budućim susretima na kojima ćemo podijelili malo znoja i zajedničku strast.

U međuvremenu bacite pogled na naš mali video uradak i fotogaleriju, i ne zaboravite nam poslati link na vaše foto i video radove.

S obzirom na bogatu planinarsku povijest Šapica, u nastavku vas pozivamo na evociranje uspomena tj. na malenu retrospektivu događanja:

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr

9 comments

 • Ivan

  E, to se zove hodnja. Mislim da prehodati 25 km na takvom snijegu je PODVIG.
  Svjetlani svaka čast.
  Nije se žalila kao neke 🙂 – gladna sam, žedna sam,..
  Znat će ona na koju mislim 🙂

 • Miroslav

  Stvarno ste se natabali. Nas 11-orica nekih 4 km manje, tak da nismo baš za bacit 😀 Šteta što se nismo susreli…

 • Köszönjük a jó hangulatú, szép kirándulást! Jó volt Veletek, most is! =)

 • Iv_

  Zahvaljujem našim vodičima iz Orahovice, posebno gosn. Staineru koji je neumorno bio na čelu kolone…

  Domaćini su opet bili na razini zadatka.. nije mala stvar ugostiti ovakvu hordu planinara 🙂

  Bilo je lijepo družiti se sa svima, u tako velikom broju.. Vidimo se opet u Gazijama Prvi zadnjega, ako ne i ranije…

 • Nova staza, stari dobar cilj s izvrsnim domaćinom, “ekipa snova”, jabuke umjesto čokolade…Može li bolje?

 • Svjetlana, bila si odlična- štapovi ti zapravo uopće nisu bili potrebni 🙂 Slika 32.

 • Djurdja

  Dragi moji prijatelji Ivona i Misa!

  Pogledali smo i slike i video, jako je zanimljivo….ali to je dobro da nije ti pokvario aparat, kad je pao u vodu.

  Blog sto si pisao prevodila sam Robertu, jos malo vrijeme, i on ce napisati nasu verziju.
  Ne mogu dosta zahvaliti vama jucerasnji dan, nama predivno je bilo. Puno planinari i planinarke i svi tako omiljeni, nisam vidjela ni jednu, koji bi bio ljutit zbog nas.

  Organizacija je bila vrhunska, vas vodic iz Orahovice, Jasna, Ivan, Ivona i naravno Misa i svi drugi planinari takodjer dragi su bili.

  Ja vec na pocetku imala sam problem jer novu stapu nisam dobro pripremila, i izgubila sam na pocetkom putu, Ivan mi je pomogao da znam nastaviti put dalje. Uvijek sam znala da hrvati su dobri, ali ako su hrvati i planinari to je vrh. 🙂

  Gulas od graha super je bio i onda ako ne madjarsku papriku ste sipali unutra.. 🙂 Dimljeno meso, kobasica, slanina, grah i toliko gusta kako to treba. Tako je fantasticno fino bilo da to morat cu i ja napraviti za subotu.

  Kvocice nemam na klaviaturi zato nadam se da razumljivo je sto sam pisala, ne znam bolje izraziti sebe,… toliko mi ide,… izvinite /ili oprostite/, jako se trudim da jos bolje naucim vas jezik, to mi je jako…jako vazno..ja vec sad jedva cekam da kad cu imati priliku, da opet s vama zajedno planinarim.
  Naravno da to moramo ponoviti i u Madjarskoj, jer nije lepse od toga kad dve narod druzuje. 🙂

  Puno, puno pozdrava iz Pecuha Djurdja

 • Ivan

  Već sada vidim da će Đurđa pisati slijedeću priču kada budemo išli zajedno na neko planinarenje. 🙂
  Je li tako, Miša?
  Pitanje za Jasnu: Jesi li baš sve rekla Mladenu? 🙂 🙂

 • Svjetlana

  Samo da se prijavim, živa sam :)… nisu me čak uhvatile ni očekivane upale, očito imam još nekog neiskorištenog talenta 🙂 Hvala vam svima puno na podršci i mojoj Jasni što me je zvala.
  I naravno, fotografije su odlične 🙂
  I uistinu je onako kako mi je Ivona rekla na rastanku: zadovoljstvo koje ostaje 🙂