Zacrnilo nam se…

20.12.2020.

Stožer civilne zaštite je odlučio da od 23. prosinca pred sam Božić, uvode ograničenja kretanja i nama svima mrske propusnice 🙁 pa smo odlučili iskoristiti zadnju mogućnost slobodnog kretanja i prošetati po nedovoljno posjećenom Zapadnom Papuku. Naime, na Crni Vrh i Vrani kamen se odlazi iz mjesta Đulovac koji je poprilično izvan ruta naših uobičajenih skitnji, pa smo odlučiti završiti ovu planinarsku godinu malo drugačije.

Okupila se omanja ekipa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu (Mario, Martina i Nikolina iz NA i Miša & Marija iz SL) i krenula putem grebena, u osvajanje Crnog vrha. Počela je kišica ali nismo odustali iako smo se stalno penjali i penjali… pa do dokle više!?

Jedna graciozna srna nam je pokazala kako svladati taj put u svega nekoliko skokova. Nije da smo ju zapratili u kretnji, više smo bili oduševljeni kojoj lakoćom je to svladala, i samo mahnula svojim repićem.

Nakon reda kiše sunce se pokušalo probiti, ptičice su počele cvrkutati, a nama ozarile lica, jer smo vjerovali da možemo završiti cijeli zamišljeni put. Stižemo do skloništa na vrhu i uzimamo tople napitke. Nismo se predugo zadržavali jer je pred nama hodanje do Vranog kamena. Nažalost vrijeme tu nije bilo na našoj strani, kiša je počela sve jače padati, vjetar puhati, a pred nama oznaka 2 sata do Vranog kamena i još dva natrag, te spust do auta nažalost nemoguća misija ovim tempom prije mraka. Odluka je pala vraćamo se odmah. Iako nismo prehodali zamišljeno – dan nam je bio ispunjen. Bili smo u predivnom društvu, uživali u prirodi pa što više čovjek može poželjeti.

Marija Bešlić

Crno nam se piše…

Šumski su devastatori poprilično uništili asfalt od Nove Krivanje do Izletišta Skoblar i napravili veliki nered na šumskoj stazi, jer blata ima u znatnim količinama, a sječa je tek krenula. Narančastim točkicama su obilježena brojna stabla, između ostalima i ona sa planinarskim markacijama. Kad ih sruše i sve izjebu, možemo se na nekoliko godina oprostiti od Crnog Vrha. 🙁

Danas smo značajno odstupili od zamišljene rute: Krupa dol > Izletište Skoblar (445 m/nv) > Crni vrh (865 m/nv) > Dujanova Kosa (830 m/nv) > Široko vrelo (izvor) > Vrani kamen (712 m/nv) > Široko vrelo > Dujanova Kosa > Crni vrh > Izletište Skoblar > Krupa dol, i odradili tek 60% plana jer su pojedinim sudionicima otežale noge i krenulo je kišiti…

Ruta je na kraju bila: Izletište Skoblar (445 m/nv) > Crni vrh (865 m/nv) > Izletište Skoblar. Umjesto 18 prehodali smo 10 km i krenuli doma sa osmjehom na licu. U našu obranu moram reći, da se prečesto brojač i brzina po kilometru stavlja iznad druženja i zezanja, jer naš najveći uspjeh su cure Martina & Nikolina, nove šapice i mlade planinarske nade iz Našica. A to morate priznati, vrijedi znatno više od 8 km blatarenja i riskiranje povratka po skliskom i mraku.

Do novog znojnog susreta sa vama – ostajte mi lijepi i nasmijani. Vidimo se dragi moji…

Miša Nicinger

Fotografije su priložili: Mario i Marija.

Internet je naše igralište - midnel.hr