Uvertira za međunarodni dan planina

International Mountain Day Overture
24.11.2012.

Na inicijativu Petera Lasla starog planinarskog vuka sa Papuka koga Šapice i naši čitatelji poznaju po komentarima i pozdravima ispod tekstova na planinarimo.info – danas se na Jankovcu okupila mala ali moćna ekipa planinara. I to ne bilo kakva ekipa – već međunarodna! Mađarski grad Baja poslao nam je troje planinara: Anita, Peter i Laci, a boje Šapica iz Slatine branili su i obranili: Ivona, Jasna i moja malenkost. Nije nešto, al’ nije da nije!

Kada tome dodamo činjenicu da Laci i Peter ne znaju riječ Hrvatskog niti Engleskog, a mi ne znamo Njemački – sve postaje puno jasnije. Srećom Anita špreha i spika tako da smo komunicirali sve u šesnaest. 😉

Ako vam je već sada krivo što niste sa nama bili – i treba vam biti. Hodali smo od 09:15h do 16:50h znanim i neznanim puteljcima kojima nas je vodila čvrsta Peterova ruka i turistička karta Parka prirode Papuk. 🙂 Ako kažem da smo od Jankovca krenuli isprva na slap, pa se zaputili u bijeli svijet “4. lovačkom stazom” pri čemu je Peter mislio na nešto sasvim dugo – sve će vam biti kristalno jasno.

Obišli smo manje više ista mjesta kao 6 dana prije ovog našeg zajedničkog znojenja (Češljakovački vis, Tisovac, Šumarski fakultet,…) no s obzirom na internacionalnu ekipu u potpuno drugom ozračju. Autoru teksta su nove cipele doživjele svojevrsno vatreno krštenje (prvi pohod pa odmah 8 sati hoda), ali su zato stare i izlizane samterice otkazale poslušnosti i svečano svršile na smetlištu.

Iako su danas gosti iz Mađarske bili domaćini i vodiči nama iz Hrvatske – bio je to uistinu lijepo druženje i dan za sjećanje. Želimo se i ovim putem zahvaliti planinarima iz Baje na pozivu, ugodnom druženju i nadamo se da će ovakvi susreti postati tradicionalni. Slijedeći susret organiziraju Šapice na planini Meček iznad Pečuha gdje će naša ekipa glumiti domaćine mađarskim kolegama. Vidimo se.

Ma magyarországi vendégeink vállalták a házigazda szerepét és a horvátországiak kalauzolását. Emlékezetes, szép nap volt ez, mely igazi baráti hangulatban telt el. Köszönjük a bajai hegymászók baráti meghívását, s reméljük, hogy az ilyen találkozók hagyományossá válnak. Legközelebb a Šapica bizonyíthat a Mecseken a vendéglátó és útvezetı szerepében. Viszontlátásra!

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr