Uvertira za međunarodni dan planina

International Mountain Day Overture
24.11.2012.

Na inicijativu Petera Lasla starog planinarskog vuka sa Papuka koga Šapice i naši čitatelji poznaju po komentarima i pozdravima ispod tekstova na planinarimo.info – danas se na Jankovcu okupila mala ali moćna ekipa planinara. I to ne bilo kakva ekipa – već međunarodna! Mađarski grad Baja poslao nam je troje planinara: Anita, Peter i Laci, a boje Šapica iz Slatine branili su i obranili: Ivona, Jasna i moja malenkost. Nije nešto, al’ nije da nije!

Kada tome dodamo činjenicu da Laci i Peter ne znaju riječ Hrvatskog niti Engleskog, a mi ne znamo Njemački – sve postaje puno jasnije. Srećom Anita špreha i spika tako da smo komunicirali sve u šesnaest. 😉

Ako vam je već sada krivo što niste sa nama bili – i treba vam biti. Hodali smo od 09:15h do 16:50h znanim i neznanim puteljcima kojima nas je vodila čvrsta Peterova ruka i turistička karta Parka prirode Papuk. 🙂 Ako kažem da smo od Jankovca krenuli isprva na slap, pa se zaputili u bijeli svijet “4. lovačkom stazom” pri čemu je Peter mislio na nešto sasvim dugo – sve će vam biti kristalno jasno.

Obišli smo manje više ista mjesta kao 6 dana prije ovog našeg zajedničkog znojenja (Češljakovački vis, Tisovac, Šumarski fakultet,…) no s obzirom na internacionalnu ekipu u potpuno drugom ozračju. Autoru teksta su nove cipele doživjele svojevrsno vatreno krštenje (prvi pohod pa odmah 8 sati hoda), ali su zato stare i izlizane samterice otkazale poslušnosti i svečano svršile na smetlištu.

Iako su danas gosti iz Mađarske bili domaćini i vodiči nama iz Hrvatske – bio je to uistinu lijepo druženje i dan za sjećanje. Želimo se i ovim putem zahvaliti planinarima iz Baje na pozivu, ugodnom druženju i nadamo se da će ovakvi susreti postati tradicionalni. Slijedeći susret organiziraju Šapice na planini Meček iznad Pečuha gdje će naša ekipa glumiti domaćine mađarskim kolegama. Vidimo se.

Ma magyarországi vendégeink vállalták a házigazda szerepét és a horvátországiak kalauzolását. Emlékezetes, szép nap volt ez, mely igazi baráti hangulatban telt el. Köszönjük a bajai hegymászók baráti meghívását, s reméljük, hogy az ilyen találkozók hagyományossá válnak. Legközelebb a Šapica bizonyíthat a Mecseken a vendéglátó és útvezetı szerepében. Viszontlátásra!

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr

6 comments

 • klikunaš

  fotka 11/30 , da je razjasnimo:
  možda vas to neće učiti na NOVIM tečajevima markiranja. Mene su svojevremeno , prije nekoliko decenija , i na to obučavali i sugerirali . kada se ide nekim uobičajenim obilježjem npr. PODLOGE planin. puta ( tucanik ) ili kada se nailazi na promjenu okoliša ( npr. iz šume u zaraslo područje ) i/ili nešto slično tome tada se na zadnjem mjestu zadnje markacije prije tih rečenih promjena stavlja i znak uskličnika jer ti on kaže: ” pazi dolazi promjena i fokusiraj se na nešto što će biti drugaćije od dosadašnjeg sadržaja i okruženja koje moraš napustiti ”
  Na toj poslikanoj marki taj uskličnik je ionako suvišan jer ga gotovo nitko ne doživljava kao prijetnju zalutalosti.

  Zadnja koju sam zalutalu odatle “vadio” je kirurkinja iz Vinkovaca, a prije HPD Naprijed pa Kerumova kći itd. itd.

  Pripazite na te pomoćne marke. pozdrav mađarskoj ekipi. Ivona prevedi to.

 • Miša Nicinger

  Miro, ovo je bilo brzo! Napisao si komentar, odnosno podijelio nagomilano znanje prije nego sam dovršio sa pisanjem teksta. Nekako “završnica” uvijek ide on-line. 🙂

  Ivona je danas Mađarima objašnjavala zašto su neke marke okrugle, a druge imaju pruge i idu oko cijelog debla – ova informacija će biti zanimljiv detalj za buduće susrete…

 • Davor Os

  Slika 18/30 Gljiva je velika gnojištarka.Uvjetno je jestiva,odnosno jestiva je kada je mlada. Vrlo je ukusna ali ne smije se piti alkohol uz konzumaciju te gljive jer sa alkoholom je neću reći otrovna ali izazva vrlo bolne reakcije.

 • László Péter

  Élmény volt veletek túrázni ! 🙂 Valamit sejtek a hozzászólásokból . Mindig tanul valami ujjat az ember. Tehát a felkiáltó jel “!” Megváltozott út. Azt éreztem hogy eltávolodunk helyes útról. De azt is tudtam kis idő és keresztezzük jó út ! Meg is találtuk. Csak idő veszett kárba.

 • Pingback: Zadnji prvoga 2014. | Planinarimo.info