Uspon na Dinaru, Kozjak i Svilaju

02.06.2018.

Šapice na krovu Hrvatske

Kao i sve dobre ideje tako je i ova dogovorena brzo i neplanski. Sreo sam se s Ratimirom u lunaparku i prihvatio njegov poziv za uspon na Dinaru i Svilaju.

U petak 01.06.2018. godine, na put smo krenuli nas petero (Silvija i Ratimir HPD Gojzerica, Vesna HPD Strmac, Željko HPD Klikun i ja ispred Šapica) u popodnevnim satima. U Kijevo stižemo oko 22h i smještamo se u osnovnoj školi gdje smo noćili.

Slijedeće jutro (subota, 02.06.) nam se priključuju još dvije Šapice (Maja i Kruno) koji su stigli s Paga tako da nas je sedmero krenulo osvojiti Dinaru. Na pohod smo krenuli u 07.45h i do vrha nam je trebalo oko 3.30h napornog hoda. Krajolici i pogledi su jednostavno neopisivi i to treba doživjeti Na putu smo sreli mnoštvo planinara i jednog magarca kojega je gazda vodio u bespuća Dinare. Sunce nas je nemilice pržilo, ali nas nije moglo ništa zaustaviti u našem naumu da dođemo do krova Hrvatske (1831 m/nv). Nakon fotkanja na vrhu uživali smo još sat vremena u pogledima, vjetru i odmoru. Do naše početne točke vratili smo se nedavno otvorenom novom stazom koja je dio Via Adriatica Traila. Pohod smo odradili za 8.5h i nikad više u životu se nisam obradovao grahu i pivu kao tada.

Poslije jela i pića (oko 18h) krenuli smo osvojiti i Kijevski bat (1.206 m/nv) na Kozjaku jer kakvi bi mi planinari bili kad ne bi pronašli još jedan zanimljivi vrh za osvojiti. Sa Kijevskog bata smo se spustili oko 21h već je bio mrak. Stvari smo ubacili u auto i krenuli prema Planinarskom domu “Orlove stine” koji je od Kijeva udaljen oko 40 km. Tamo nam je bila baza za uspon na Svilaju. Konačno sam se srušio u krevet i zaspao “k’o top” nakon 11.5 sati hoda.

Naspavani i odmorni krećemo slijedeće jutro (nedjelja, 03.06.) prema vrhu Svilaje (1.508 m/nv). Krenuli smo u 8h probijati se kroz šikaru i travu punu rose. Nakon prolaska “Svilajske džungle i prašume” dolazimo do kamenjara koji vodi do vrha. A na vrhu neopisiv pogled na Peručko jezero koje je kao na dlanu… Divota! Tu smo se zadržali oko pola sata i brzinski se spustili do Orlovih stina gdje smo se osvježili sa izvorskom vodom i gulašom.

Prešli smo ukupno oko 35 km (ukupno oko 2.500 m uspona) i uživali u prekrasnim planinama.

Manuel Čarđić

 

Internet je naše igralište - midnel.hr