U susret Svetom Nikoli

04.12.2011

Iako početkom prosinca na Papuk treba krenuti pod punom planinarskom opremom (zimske gume, lanci, lopata, jakne, šalovi, rukavice, kape, gamaše, šibice, sjekira i slične sitnice) ovoga puta nosimo samo lagane majice i prsluke za rezervru. O da! Globalno zatopljenje uzima danak. 🙁 Nema snijega, nema na daleko poznatog jankovačkog slapa, točnije nema niti jedne kapi! Skakavac je odavno presušio i poput Dunava i Save očekuje kišu i snijeg.

Sve to nije spriječilo našu peteročlanu ekipu (Jasna, Ivona, Mario, Ivan, Miša) na pohod uzduž i poprijeko naše omiljene planine. Što se odaziva planinara tiče možemo reći samo jedno – tresla se brda rodio se miš.

65% sudionika prije okupljanja ispunilo je svoju građansku dužnost i zaokružilo brojeve od kojih će nas naredne četiri godine boljeti glava, peći savjest, grickati grizodušje i mučiti probava, ali će zato usrećiti zastupnike i njihove obitelji (bit će ića i pića), a nama ostalima kako bude… Tijekom pohoda o izborima uopće ne razgovaramo jer poštujemo predizbornu šutnju – kako bi dvoje od pet sudionika mogu slobodno i demokratski glasovati po povratku u civilizaciju. Tako je i bilo… Upravio je tih dvoje prevagnulo i napravilo veliki obrat i raspodjelu mandata. 😉

Krenuli smo sa Jankovca praćeni kišnim kapima, tako da smo jedno vrijeme hodali pod zaštitom kabanica, ali ne zadugo. Sve u svemu bilo je lijepo i ugodno, i tek su nas povremeni udari sjevernog ledenog vjetra podsjećali na zimu koja je pred nama. Bili smo na Trišnjici, Tisovcu, Jezercu, Nevoljašu, Majerovim livadama i vratili se “slalom stazom” – sve to za 5 sati hoda. Nije nešto, al’ nije da nije. 🙂

Pohod je većim dijelom vodio markiranim i novomarkiranim planinskim stazama koje su dobile neke nove i čudne oznake na stablima. Zaključili smo da će na tim okomitim crtama koje su nekad, crvene, nekad bijele, a ima i narančastih naknadno biti ispisana slova i brojke to jest putokazi, vremena i svašta nešto. No to je samo pretpostavka! Marka je lijepa i prekobrojna, stoga možemo samo čestitati markacionistima.

Koliko je vrijeme na pohodu lijepo svjedoči visoka temperatura – 15°C, daždevnjaci, poneki cvijet, pupovi na granama, mlado lišće na borovnici, svrkut ptičica, šum suhog i šuštavog lišća pod nogama, vicevi koje nam je Mario ispričao i često skretanje sa staze! Da, da, mnoge su Šapice  postale odvažne pa u našim pohodima ima sve više ISPO elemenata, pa sve manje pratimo staze. Nevjerojatno ali istinito. 😉

Ovoga puta nismo snimali video, kao niti prošli pohod u kojem su sudjelovali: Romeo, Dejan, Mario i Miša, iako je bilo puno lijepih trenutaka za pamćenje i momenata koje je vrijedilo snimiti i podijeliti sa vama. No moraju se nekad i kamermani odnosno montažeri odmoriti… Ali je zato naša šapica Ivona poslije dugo vremena ponijela svoju ubojitu makinu i snimala gomilu fotografija.

Za kraj pohoda uspjeli smo pronaći darove od Svetog Nikole (hvala ti Sv. Nikola) u kojima smo se sladili uz čaj u planinarskom domu Jankovac. Tada su banuli Gašo i Željko pa smo malo ćakulali i zatim krenuli domu svome.

Fotke sa ovog pohoda kao i uvijek možete pogledati u našoj fotogaleriji. Do novog susreta sa vama doviđenja i pišite nam…

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr

3 comments

 • male kninđe

  ma baš Vam svima zavidimo,
  punooo velikih pozzz i najljepše želje za nadolazeće blagdane – heeehehe bar smo u nećem prviii :-)))

 • klikunaš

  još trebaju potencijalni voditelji potraga puno učiti da pronađu darove Sv. Nikole. Tu ubrajam i sebe jer sam označio koordinate , ali tko zna po kojem sustavu i datumu.

  “plahhte” – Miša mi zovemo podložne plohe na stablima sa strelicom prema gore. Raznih su boja , ali će završna biti crvena te bijela slova toponima. Putokaze kradu i lome. Ovo će biti valjda trajno.
  Sant Nicolaus

 • Ivica

  Uf! Bas sam dugo ocekivao nesto novo u ovom vasem Blogu.
  Zalite se zato sto nema zime a evo ovdje, za ovo doba, imamo preniske temperature.

  Ja sam licno, prije dve godine dosta ozebao jer sam cekao da jedan ribolovac, koji je napravio rupu u ledu na zamrznutom jezeru, i kroz nju lovio nesto ulovi. Cekao sam strpljivo nekih 15 minuta a ribu koju je ulovio mogla je imati najvise 50 grama. Poslije tih 15 minuta, jedva sam cekao da se vratim u auto. To sam dozivio u drzavi Colorado, u gradu samo zamislite “Colorado SPRINGS”. ja mislim da je snjeg je samo dobar za skijase.

  Druga tema u vasem tekstu je o glasanju izborima e o postenosti politicara. To je tako isto u cijelom svijetu, jedina razlika je da u ozbiljnim zemljama neke nepostene politicare strpaju u zatvor ali toga ovdje u Brazilu nema.
  svima srdacni pozdravi e veseli praznici.