U potrazi za Velikom Radetinom

U odsustvu mame i tate Šapica, djeca Šapice, Marko, Vanja i Jasenka su se odlučili na malo vrludanja po Papuku. Kako smo ipak malo zatulumarili u subotu navečer, ujutro nismo bili spremni za ISPO te smo krenuli oko 9 sati put Jankovca.

Idemo mi stazama gdje još nismo bili, Jankovac – Velika Radetina, stazom Rust, misleći da ćemo doći do slapa Velika Radetina. Postoji li uopće slap Velika Radetina ili je to samo potok?

Krenuli smo stazom iznad doma na Jankovcu. Odmah u startu bila je potrebna snaga za razgrtanje snijega, pa su dečki preuzeli ulogu ralica i napravili siguran put, a moje je bilo da ih držim na oku, GSS  u našoj maloj ekipi :-).

Markacije i karta PP Papuk su nas dobro služile i osjećali smo se sigurno cijelim putem. Uživali smo u suncu i snijegu, gledali te prekrasne moćne bukve,  a u jednom trenutku jednu sam čak zagrlila i poljubila 🙂

Uglavnom, hodali smo mi jedno 2 sata po visokom snijegu (bijaše to pravi trening za mišiće), i  odjednom čusmo huk vode, veselje na našim licima, ubrzao se hod, noge poletjele po grebenu, spustili smo se niz padinu do potoka, nastojeći naći neku vodenu kaskadu, no nije nam baš pošlo za rukom. Došavši do potoka, prešli smo na cestu i tu više nismo našli markacije, pa smo vrlo brzo odlučili da ne vrijedi riskirati po tim uvjetima. Nismo našli slap, ali smo našli sunčani kvadrat na proširenju ceste, utabali snijeg i bacili se na klopu. Od sinoćnjeg tuluma ostalo nam je malo komiške pogače, vegi popečaka, slanine, luka – prava gozba!

Vratili smo se istim putem, po svojim tragovima, zbog zahtjevnog terena sa snijegom mjestimično i iznad 30 cm koji smo ujedno i iskoristili za grafit ŠAPICE na jednom djelu pa dok se ne otopi 🙂

Vaša Šapica Jasenka Plantak

[ad#vijesti]

Internet je naše igralište - midnel.hr

6 comments

 • Miša

  Čestitke ekipi i hvala za ovu krasnu priču. A grafit je pravo malo remek djelo! 🙂

  Žao mi je što nismo bili sa vama. 🙁

  Što se tiče informacija o Vekoj radetini vjerojatno će Vam Ivona moći nešto više reći, a Miro Mesić objasniti u detalje, meni je to strana riječ.

 • klikunaš

  evo mene. kada ste se spustili (i prešli potok) na makadam došli ste u podnožje Jarcodera. tu je raskrižje tri ceste. Uz potok SZ uzvodno je za Jankovac,smjer JI je za Kolac i Rust a J je Drenovac cca 5 km, a na trećem kilometru je “slap” (ma i nije neki slap ali mi mu tako tepamo! hodajući makadamom prema Drenovcu desno i rubno uz cestu na drvetu je zaklamana jedna žuta ili sl. vrečica. pogledaš dolje i vidiš taj slap. Jasenka and Co. ja vam čestitam i na volji i na hrabrosti (mislim na opterećenje zbog snijega). ponovo Vas pozivamo na ISPO. Pozz. P. S. jedan moj grafit (miro was here) na Majerovoj livadi stoji već 2 mjeseca. pa dobro, malo ga obnavljam!

 • Jasenka

  Znači bili smo na dobrom putu, trebali smo se spustiti prema Drenovcu!Morat ćemo ga naći, čim okopni snijeg. Hvala na pozivu za ISPO, mi ćemo se jako rado priključiti. 🙂

 • klikunaš

  jasenka, držimo Vas za riječ. možda ISPO približimo i Podravini.

 • Lareta

  ha, prave planinare ni dobar tulum ne može uništiti:)

 • Pingback: Planinarimo.Info » Članak » Tatatatira, drugari…