Slatinsko prigorje – istraživanje…

04.04.2009.

Šapica MišaIako je prekrasan proljetni dan, Šapice odlučuju ostati u blizini doma svoga i umjesto pohoda po Papuku, osvajaju i istražuju nepoznate dijelove Slatinskog prigorja, a sve to s ciljem dovršetka prve prave planinarske staze. Dan lijep, sunčan, topao i ugodan, a staze popločane tisućama raznobojnih cvjetića. Nebeski svod djelomice zaklanjaju stabla sa mladicama, a mnogobrojni ptičji glasovi jednostavno se ne mogu riječima opisati… Ukratko dan je kao stvoren za planinarenje ali i sve druge aktivnosti u prirodi 😉 stoga smo Ivona i ja (a tko će drugi?) i ovaj put pohodili 4h i 30′ šumama i gorama naše općine ponosne… Nadamo se da ste i Vi uživali u blagodatima proljeća, a ako niste sutra je novi dan. 🙂

Visoke markacijeJoš za velikih hladnoća, kada je šumske staze skrivao debeli snježni pokrivač, Šapice su veselo skakutale u pohodima kroz Slatinsko prigorje i zaključile da će nastavak pripremnih radova ipak morati sačekati ljepše vrijeme. Naime, pod snijegom je nemoguće uočiti slabije korištene, a nama daleko zanimljivije, staze i puteljke, teže je orijentirati se i odabrati dobru ili zanimljivu rutu, malčice očistiti stazu od suhih grana i suvišnog raslinja, i ono najvažnije bojati crveno-bijele planinarske markacije po mokroj kori drveća.

Danas smo pronašli novi i do sada neiskorišten šumski puteljak i pripojili ga budućoj stazi. I ovaj put smo klamericom i PVC trakom privremeno obilježili buduću stazu, a zatim nastavili prema vrhu Stublovac i pokraj Popišanog brda krenuli nazad. SlatinaU povratku, tijekom spusta, smo odlučili dio netom markirane staze “odmarkirati” kako nam staza ne bi radila “osmicu” to jest presijecala sama sebe. I tu smo prepreku uspješno otklonili i dobili potpuno kružnu stazu koja neće sjeći asfaltnu cestu i neće dovoditi u zabludu buduće izletnike i planinare kojim putem krenuti.

Ostaje još poraditi na samom početku i kraju stazu s obzirom da ona još uvijek počinje i završava na istom mjestu, stoga ćemo prije konačne odluke još nekoliko puta pohoditi prigorje kako bismo otklonili sve nedoumice o trasi buduće planinarske staze.

Nadamo se Vašoj potpori i pomoći u realizaciji prve staze koju ćemo simbolično nazvati Tragovima šapica – tko je za? Ima li tko protiv?

Ako nema – očekujte poziv na radnu akciju (uređivanje, markiranje, mjerenje vremena, izrada i postavljanje putokaza, itd) i dakako svečano otvaranje na kome će većina uzvanika ispustiti dušu 🙂

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr