Put maline i romantike

14.07.2013.

malineDok Ivona gušta na nekoj od morskih plaža, Miša uživa u pekmezu od kajsija, koji je sam skuhao, a Lončarići kupaju negdje na Dravi, nas nekoliko (Tea, Ena, Vesna, Slaven, Bigi i Jasna), udružilo se u ideji – „u planine…“. Vrijeme kao stvoreno za hodanje. Krećemo s Jankovca. Kolone automobila već na parkingu. Iznose se dekice i roštilj iz auta…Kreće olimpijada tko će zauzeti što bolje mjesto na „livadku“? Žurimo, što prije u šumu. Vjetrić nenametljivo, ali ugodno blaži, dok čavrljamo o događajima tjedna iza nas.

Na putu za Češljakovički vis mravi i dalje grade svoje mravinjake, ne posustaju. Malo smo zavirili u njihove domove, uživali u zadovoljstvu Vesne i Tee što imaju priliku vidjeti takva arhitektonska zdanja. Kada smo izašli iz mračne borove šume, na proplanku, obasjanim suncem dočekali su nas grmovi malina. Kao da su samo čekali na nas. Bigi bez svoje lovine, čudno nas je gledao kada smo počeli „brstiti“ po sitnim, crvenkastim plodovima. Tko bi nas zaustavio!?

Ne znam da li zbog malina ili mrava Tea se hrabro popela na vidikovac. Tko to kaže da se netko boji visine?

Na povratku pala je ideja da „skoknemo“ na Trišnjicu na našu zen ljuljačku. Nismo se dugo nećkali. Naši“ dragi šumari“ opet su imali akciju rušenja stabala, a time i markacija, pa smo se uz nešto lutanja spustili do Trišnjice. Čujemo neke glasove, tuga u zraku, jer je ljuljačka zauzeta ali,gle iznenađenja!? Na ljuljački naš stari znanac, Papučki vuk- Đoker s dražesnom crnokosom „prijateljicom“. Ovo neka ostane zagonetka. Malčice smo se družili, zasladili i krenuli u bitku za ljuljačku. Kako ima mjesta za sve zaljubljenike u ljuljanje – uživali smo. Pozdravili se s njom i njim, oni krenuše put Jankovca, a mi nešto kasnije za njima. Uspon, novo znojenje,brbljanje sve tiše i tiše… Slaven je „glumio“ Mišu, mi pozirali ili bili spontani u kadru, pojma nemam. Budemo vidjeli.

Na Jankovcu ne možeš proći od automobila. Brzo, brzo do parkinga, pobjeći što prije od civilizacije dok su još ptice i dojmovi u nama…

Tekst: Jasna Plantak
Foto: Slaven Perić

Internet je naše igralište - midnel.hr