Put maline i romantike

14.07.2013.

malineDok Ivona gušta na nekoj od morskih plaža, Miša uživa u pekmezu od kajsija, koji je sam skuhao, a Lončarići kupaju negdje na Dravi, nas nekoliko (Tea, Ena, Vesna, Slaven, Bigi i Jasna), udružilo se u ideji – „u planine…“. Vrijeme kao stvoreno za hodanje. Krećemo s Jankovca. Kolone automobila već na parkingu. Iznose se dekice i roštilj iz auta…Kreće olimpijada tko će zauzeti što bolje mjesto na „livadku“? Žurimo, što prije u šumu. Vjetrić nenametljivo, ali ugodno blaži, dok čavrljamo o događajima tjedna iza nas.

Na putu za Češljakovički vis mravi i dalje grade svoje mravinjake, ne posustaju. Malo smo zavirili u njihove domove, uživali u zadovoljstvu Vesne i Tee što imaju priliku vidjeti takva arhitektonska zdanja. Kada smo izašli iz mračne borove šume, na proplanku, obasjanim suncem dočekali su nas grmovi malina. Kao da su samo čekali na nas. Bigi bez svoje lovine, čudno nas je gledao kada smo počeli „brstiti“ po sitnim, crvenkastim plodovima. Tko bi nas zaustavio!?

Ne znam da li zbog malina ili mrava Tea se hrabro popela na vidikovac. Tko to kaže da se netko boji visine?

Na povratku pala je ideja da „skoknemo“ na Trišnjicu na našu zen ljuljačku. Nismo se dugo nećkali. Naši“ dragi šumari“ opet su imali akciju rušenja stabala, a time i markacija, pa smo se uz nešto lutanja spustili do Trišnjice. Čujemo neke glasove, tuga u zraku, jer je ljuljačka zauzeta ali,gle iznenađenja!? Na ljuljački naš stari znanac, Papučki vuk- Đoker s dražesnom crnokosom „prijateljicom“. Ovo neka ostane zagonetka. Malčice smo se družili, zasladili i krenuli u bitku za ljuljačku. Kako ima mjesta za sve zaljubljenike u ljuljanje – uživali smo. Pozdravili se s njom i njim, oni krenuše put Jankovca, a mi nešto kasnije za njima. Uspon, novo znojenje,brbljanje sve tiše i tiše… Slaven je „glumio“ Mišu, mi pozirali ili bili spontani u kadru, pojma nemam. Budemo vidjeli.

Na Jankovcu ne možeš proći od automobila. Brzo, brzo do parkinga, pobjeći što prije od civilizacije dok su još ptice i dojmovi u nama…

Tekst: Jasna Plantak
Foto: Slaven Perić

Internet je naše igralište - midnel.hr

14 comments

 • Miša

  Joj, kako je to sve lijepo rečeno i pofotkano, pa još i zaslađeno sa malinama. 🙂

  Jasna, marelice sam skukao isti dan, uredno sve pasterizirao (bez konzervansa u omjeru dva djela marelica, jedan dio šećera) i sada čeka sezonu zima/proljeće 2013/2014. Za palačinke, žarbo kocke, namaz na kruh i tako to…

  Što je to Papučki vuk “Đoker”? Nije mi baš bistro a niti jasno… 🙂

 • Ivona

  Toooo!! Bravo Šapice… Veseli me što hodate.. jedino mi malo žao što propuštam maline 🙁 (kao, nije mi ih dosta iz vrta, hahhh)…

  @ Miša – možda ti bude jasnije kad saznaš da nije “što” nego “tko” 🙂

 • JASNA

  Rekla sam zagonetka je zagonetka. Bravo Ivona pogodila si.

 • Tea

  misim da su zaslužni i mravi i maline 🙂 kad sam vidjela kako mali mravi prave velike mravinjake pomislila sam da se onda i ja mogu popeti na vidikovac, a maline su bile tu za snagu 😀 zen ljulja za mlade ljuljače i stare spavače 😀 slike su odlično ispale 🙂

 • Ivan

  Jasna, koga vraga me nisi malo više nagovarala? 🙂

 • JASNA

  Ivane,možeš se iskupiti 🙂 u nedjelju nekim zgodnim planom hodanja…

 • Ivona

  Ivane, priznaj..krivo ti je što nisi išao samo zato što te Jasna nadmašila u pisanju priče :-))

 • Ivan

  Priznajem. Mada ona ne igra fer jer ne koristi zadani obrazac za pisanje. 🙂
  E, sad, nedjelja. Mislim da smo dovoljno “ojačali” da prođemo:
  1. Orahovica – Jankovac ili
  2. Jankovac – Zvečevo

  Jasno, obje rute podrazumijevaju kombinaciju razvoženja s autima. Ako ne sada u nedjelju, onda neki drugi puta.

 • Ivona

  Mene nema ovu nedjelju jos, ali sljedecu sam gore, ako bi me pricekali za taj djir… inace, mislim da ce to biti puno lakse nego jankovac-javor-jankovac :-))

 • JASNA

  Imam informaciju da u nedjelju 21.7. osječki planinari idu na Crni vrh. Ima li zainteresiranih da im se priključimo? Navodno bi se kretalo iz Voćina.Vrijeme u nedjelju će biti nešto svježije, gledam u prognozu.

 • Ivan

  Ne vidim ni na jednom PD iz Osijeka najavu za tu hodnju, tako da ne znam tko ide. Predlažem da se raspitaš pa se vi priključite, a mi ćemo vidjeti što ćemo (možda nešto bliže ili kupanje na Orahovici ili …)

 • klikunaš

  ISPO grupa pozdravlja svoju “djecu”. Bravo, čestitam na svim tim pohodima i naravno revnim tekstopiscima.
  *** i mi smo ganjali Reitweg i Koturičku r. i Točak i dr. Reitweg ide kao veliki projekt ” Dva hrasta” – Raminac = 23 km. Vodimo Vas tamo.
  *** Pozvani ste na Astro party.
  *** Đoker zovi je Gipsy
  *** na Crni vrh smo išli za jedan MDP, daleko, daleko – pono šikare ( Kuzminski i Krivajski krn, vrh ) . Razmišljati za povrat vozilo od Međe do Voćina
  kupačicama i kontinentalcima veliki pozdrav. Vidimo se. Poželih se starog društva.

 • Miša

  Još uvijek mi nije jasno jel’ Đoker ili Džoker? A ni Gipsy ni mi nije baš nešto poznat. 🙁

  Nego kad će ta priča!? Običaj je da se priča napiše istu večer… 😉

  Ja sam jučer bojao drvenu fasadu, a i danas ću (i sutra)… Slobodno me posjetite sa kolačima i hladnim napicima. 🙂

 • JASNA

  No konačno i glas od Miše. Ivona morat ćeš ti češće na putovanja,kada je Miša već tako jako vrijedan. Ili samo radom skraćuje vrijeme do tvog povratka -:)
  Priča će stići…Nemoj biti nestrpljiv…
  A što se tiče Đokera ili Džokera i to će ti Ivona objasniti…