Preko Gazija do Natašine torte

Jutro nas je dočekalo s pahuljama i vrlo hladnim vremenom. Osjetio se minus u zraku. Ralice se još nisu probudile tako rano kao mi. Ceste još uvijek neočišćene. Mi smo ti koji ne vole gledati lijepe fotografije iz toplih domova.

Mi volimo doživjeti i osjetiti tu snježnu idilu u njenoj punoj sinergiji. Nagovještaj da nas gore čeka bjelina, bio je dodatni motiv za uskakanje u gojzerice. Svi smo se veselili prvom ovogodišnjem snježnom izletu na Papuk. Gazije su nas ovog pute dočekale odjevene bijelim ruhom, a potočić se probijao i veselo žuborio kroz snježni pokrivač.

Iz centra Gazija uputili smo se preko Deljinog brda do Pijeskova. Snijeg je ionako predivnu prirodu učinio je još ljepšom. Ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Spustili smo se preko brda Jazovine do potoka Babina voda. Volite li zimski ambijent planinarskih staza  i mir gustih šuma, njene tišine i skrivene planinarske predjele onda ste na pravom mjestu, na mjestu na kojemu su prijatelji crnogorica i bjelogorica, potok i snijeg, dol i gora. Uz korito potoka Babina voda koračali smo kroz snijeg do spoja sa Stazinim potokom te se potom uputili nazad do planinarske kuće Tivanovo.

U planinarskom domu kod Tivana Vam nije potreban limeni “accessories” za roštilj jer vas tamo sve već čeka: drva, štapovi i glazba ispod sjenice. Vatra se, uz pomoć pravih majstora, zapali za tren. Nama Slavoncima je to aktivnost kojom volimo popratiti svaki iole bitan događaj. I ovo je jedan od njih – naš prvi ovogodišnji snježni zimski izlet. Neodoljivom mirisu roštilja i ukusnim zalogajima nisu mogli odoljeti ni oni koji imaju problema s jetricom! 😉 I šećer na kraju – nezaobilazna „Natašina torta“ mog MasterChefa koja nas je namamila s porukom dobrodošlice u našem gradu.

A vi svi dragi prijatelji koji trenutno čitate ovaj tekst razmislite kako biste uživali da nam se na jedan dan pridružite. Uz dobro zdravlje, prstohvat dobrog raspoloženja, ponešto kondicije, ponesite i kvalitetne planinarske cipele te odgovarajuću planinarsku odjeću za ove hladne dane u planini: nekoliko rezervnih rukavica, čarapa, kapa i šalova. Prošećite ovim jedinstvenim prirodnim skladom i ljepotom, uživajte u ovom neprocjenjivom daru prirode. Doživite djelić iskonske, netaknute prirodne oaze na isti način na koji smo ga mi danas doživjeli. Nevjerojatno je koliko jedna šetnja ovim bijelim planinarskim prostranstvima i druženje mogu oživjeti osjetila i napuniti baterije za nadolazeću svakodnevicu. Do nekog sljedećeg izleta topao planinarski pozdrav!

Valentina Bušić
17. siječnja 2021.

 

 

Internet je naše igralište - midnel.hr