Pohod na Omanovac

05.04.2009.

ekipa

Daljna ‘osvajanja’ i pohode bjelosvjetskih vrhova ostavljamo za drugi put i pridružujemo se ekipi Istraživačkog Slavonskog Planininarsta. Iako je planina Psunj najviša u slavoniji sa 984m nadmorske visine, Šapice su ovoga puta imale prigodu pohoditi malu, malecnu >-ovolicnu-< 🙂 i što je najvažnije potpuno novu stazu od sela Španovica do vrha Omanovac (655m). Pohod je trajao 4h i nešto sitno minuta u dobrom društvu: domaćin Žarko Roček – Lepi Žare, Ciganović Josip – Cigo, GSS dečki – Igor i Dražen, Miro Mesić – Klikunaš, Vesna i Damir Matoković, a od Šapica; Lara, Ivonče i ja.

Iz povelikog i obnovljenog sela Španovica, krećemo lijepom i vrhunski markiranom stazom na pohod do Čaklovačke kule odnosno Čaklovačkog grada, čiji se prepoznatljivi ostaci nalaze na visini od približno 400-tinjak metara nadmorske visine. Kao i većina srednjevjekovnih građevina i ovu je nagrizao zub vremena, ali se izdvaja od svih drugih kako po izgledu i dimenzijama tako i visinom. Naime, većina ostatka slavonskih obrambenih gradova, iz davnina, ima dva-tri kata i mogućnost ulaza u zidine. Ulaz u Čaklovačku kulu je zatrpan i ne može se ući unutar zidina koje još uvijek imaju 4-5 etaža iznad tla – to znači da je glavni i jedini ulaz negdje ispod naših nogu i otkriva o kakvoj je impresivnoj građevini riječ.

Panorama sa Omanovca

Pohod prolazi u jako dobrom raspoloženju, ćakulanju, fotkanju, uništavanju zaliha hrane i vode, ali i prolivanju hektolitara znoja koji se cijedio sa manje ili više nasmijanih lica ove male, ali odabrane deseteročlane skupine 😉 Na Omanovcu susrećemo gomile izletnika, biciklista, motorista a zatekao se tu i jedan paraglider koji je zaplovio slobodan poput ptice lijepim plavim nebom iznad Psunja. Fotografiramo i divimo se prekrasnom pogledu na Pakrac i Lipik, u domu cugamo osvježavajuća pića po pristupačnim cijenama i dakako stavljamo žig u naše planinarske knjižice jer upravo u Omanovcu počinje SPP – Slavonski Planinarski Put – KT1. 🙂 U krugu PD Omanovac, na istoimenom vrhu, nalazi se prekrasno uređen okoliš za; odmor, rekreaciju, roštiljanje, spust ‘paraglajderom’, zmajem, biciklom (i nogama – he, he). Posebno me obradovala isturena lokacija Radio kluba Pakrac – 9A1FBC  sa antenskim stupom, rotatorom i Yagi antenom za UKV opseg od 144MHz kojom članovi u natjecanjima mogu ostvariti znatno bolji rezultat nego da su stacionirani dolje u nizini – dečki i cure sretno Vam bilo u svim budućim kontestima 73 de 9A4TA.

gssPovratak do automobila teče brzo i bezbolno jer nas ljubazni domaćini transportiraju terenskim vozilom od PD-a do Španovice, odakle vozimo do Pakraca gdje obilazimo grad i uživamo u najboljem sladoledu na svijetu 😉 i promatramo ekstremni spoj moderne arhitekture i ostataka razorenih zgrada još iz domovinskog rata. 🙁 Grad bi trebalo napokon obnoviti ili ga zamrznuti i pretvoriti u svojevrsni muzej…

Zahvaljujemo svima iz skupine na ugodnom druženju, a posebno Klikunašu na pozivu, Lepom Žaretu na vodstvu i silnim informacijma kojima nas je obasipao na svakom dijelu staze, a zatim i dobro raspoloženom društvu iz Pakraca koje nas je počastilo ukusnim ručkom u PD Omanovac.

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr