Pohod na Lapjak

27.12.2008.

LapjakOsim što je tmurno, sa sjeverne strane Papuka imamo desetak centimetara snježnog pokrivača te više cm dugo inje po granama, slika idilična i za pamćenje, a kako ista ne izblijedila potrudili smo se fotkati na svakom koraku.. Dobro ne baš svakome 😉 Svladali smo uspon, do Jankovca bez teškoća i iznenađenja, zahvaljujući dobrim zimskim gumama i krenuli autonogama na uspon do Nevoljaša, gdje se uredno; upišemo, ispozdravljamo i izljubimo 😉 a zatim put Lapjaka.

injeKako se spuštamo južnim padinama, debljina snježnog pokrivača blago opada, a na granama više nema inja, što za rezultat ima prestanak zimske idile, pa možemo slobodno reći da je scenografija dijametralno suprotna onoj na sjevernoj strani. Unatoč našoj empirijskoj i aproksimativno odokativnoj procjeni o blažoj klimi na južnoj strani, na vrhu Lapjaka je izuzetno hladno pa se Ivoni smrzavaju prsti dok u upisnu knjigu ostavlja tragove našeg prisustva… He, he pametan sam ja (iako tako ne izgledam) pa se svaki put izvučem na ružan rukopis i tu časnu zadaću prepustim boljoj polovici 😉

Na vrhu su marljivi djelatnici Parka prirode Papuk postavili informativne panoe kao i jedan poveći stol i dvije klupe od prerezanih balvana, na kojima se mi lijepo razbaškarimo i papamo sendviče, pijuckamo smrznutu vodu i sokiće, grickamo suho voće i montiramo fotografsku kameru za fotkanje (12 sekundi je više no dovoljno za samo-okidanje).

Na lijepo izrezbarenom drevenom panou o mravima piše slijedeći tekst:
Poučna stazaMravi - marljivi šumski radnici. Formica rufa L. - Šumski mrav - Zadružni kukac koji živi u velikim organiziranim zajednicama. Uz krilate mužjake i ženke u zajednici žive i spolno zakržljale ženke koje su radnici ili vojnici. Grade zajednice u trulim stablima, u zemlji ili prave humke koje zovemo mravinjacima. Snažnim čeljustima i mravljom kiselonom iz svojih žlijezda napadaju mnoge štetne kukce i njihove ličinke te tako pomažu u očuvanju šume. Skupljajući sočne nastavke sjemenki nekih biljaka, mravi sudjeluju u njihovom rasprostiranju.

LapjakNa samom vrhu se nalazi još jedan pano, na koga je pričvršćen crveni sandučić, slijedećeg sadržaja: Vrh Lapjaka. Desetaka vrhova Papuka viši su od 800 metara. Vrh brda Lapjak nalazi se na visini od 667m iznad površine mora i najviša je točka počne staze. Jedan je od brojnih vrhova Papuka koje pohode planinari u svojim šetnjama prirodom. Papuk je najviši vrh i iznosi 953m, a svojom visinom se ističu još vrhovi: Ivačka glava - 913m, Lom i Točak - 887m, Koprivnato brdo - 852m te Češljakovački vis - 825m.

Svaka čast djelatnicima PP-a i svim planinarima (pozdrav – ma gdje bili) što nam ugaziše staze i postaviše markacije.

Više fotografija možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr