Platak, Hahlići i Risnjak

17. i 18.06.2017.

Protekli produženi vikend proveli smo planinareći Grobničkim alpama i Nacionalnim parkom Risnjak.

Sada već pomalo uhodana mogućnost korištenja personaliziranog načina društvenih mreža omogućila nam je da se na Platku nađu planinari iz raznih dijelova Hrvatske – Zagreb: Ana, Katarina, Božana i Vlatko; Požega: Maja i Marija; Slatina: Jasna i Marina; Mali Lošinj: Ena; Beli Manastir: Suzana; Slavonski Brod: Dobrila i Đuka; Osijek: Doris, Jasna i Ivan; negdje s mora: Ivana.

Ovakva skupina, sačinjena puno većim dijelom pripadnicama ljepšeg spola, je bila vrlo atraktivna gdje god smo se pojavili. U subotnje jutro, kada smo svi provjeravali što nam je s punjačima mobitela jer ne rade (ustvari, zbog nevremena prethodnog dana nije bilo struje i vode u domu) krenuli smo put Hahlića.

Planinarski dom Hahlić nalazi se na južnoj padini Obruča, na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave, na nadmorskoj visini 1097 metara. Visinski nezahtjevna ruta, no ukupno smo taj prehodali gotovo 24 km. Posebno smo bili oduševljeni travnatim padinama podno vrha Fratar i pogledom na Mudnu dol. U povratku su nam se pridružila i dva psa, o kojima je najvećim dijelom Doris preuzela brigu.

Nakon noćenja, ujutro smo krenuli na drugu stranu, na Risnjak. Risnjak je vrh Velikog Risnjaka, nalazi se na nadmorskoj visini od 1528 metara. Kraća ruta od prethodnog dana, ali strmiji uspon prolazi prekrasnom prirodom Nacionalnog parka Risnjak, a pogledi sa samog vrha ostavljaju bez daha.

Kod planinarskog doma Schlosserov dom susreli smo naše prijatelje i poznanike iz Slavonskog Broda, koji su prethodnog dana došli na vrh. Nakon uspona i ručka iz ranca, u poslijepodnevnim satima smo se spustili ponovo do Platka, te krenuli svatko svojoj kući.

Nakon ovakvog uistinu zanimljivog vikenda, u odličnom društvu, kad neki naprave podvig i objektivno preko svojih mogućnosti (ipak je to u dva dana gotovo 40 km), pada mi na pamet ona već dosadna planinarska uzrečica: “Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje”, a ja bih za ovu prigodu dodao još dvije: “Hrabrost je u neznanju” i “Nemoj pokušavati, učini to” .

Za kraj, hvala svima na odličnom druženju i lijepo provedenom vikendu.

Ivan Lončarić

 

Internet je naše igralište - midnel.hr