Planinarski Foto-dia festivat

Četrnaesti po redu, Festival planinarske fotografije u Đurđenovcu, je održan u Osnovnoj školi J.J. Strossmayera u subotu 30. siječnja u 19 sati. Radove za izložbu poslalo je jedanaest natjecatelja, a u projekciji se natjecalo šesnaest natjecatelja. Dvoje natjecatelja je poslalo radove na temu planinarskog izleta, a da uopće nisu članovi nijedne planinarske udruge, što uopće ne umanjuje njihov trud. Slabiji odaziv publike na festivalu je zasluga snažne snježne mećave koja je zasipavala Slavoniju te subotnje večeri, a čak tri susjedna planinarska društva su u isto vrijeme održavali svoje planinarske skupštine.

Planinarski Foto-dia festivat

Festival je počeo otvaranjem izložbe, a s projekcijom se čekalo dok se nisu okupili svi najavljeni gosti. Domaćini su se pobrinuli da cijela večer prođe u druženju i opuštanju uz prisjećanje na mnoge lijepe izlete popraćeno ugodnom glazbom te mnogim slasticama iz domaće kuhinje.

Najuspješniji u projekciji je bio Darko Tosenberger, član PD “Đakovo” sa fotografijama  sa uspona na Marmoladu, Drugi je bio Slobodan Soldo, član HP”Belišće”, a treća je bila Biserka Lacković, članica HPD “Kapela” – Zagreb. Bilo je izuzetno teško odlučiti kome dodijeliti tu laskavu titulu o kojoj su samo nijanse odlučivale.

a
Autor: Darko Tosenberger, “Drž nedaj”

Na izložbi je bilo mnogo vrlo lijepih fotografija, ali su svi očevici vidjeli da su fotografije  Branka Balaška, člana PD “Stubaki” – Stubičke Toplice, stvarno bile izuzetne. Naslv teme je: Čovjek – stijena – oblak, a snimljene su prilikom uspona na Kriške pode. Nije puno zaostajao ni drugoplasirani Marko Dukši, član AO PD “Željezničar” – Zagreb. Treće mjesto je zauzeo Slavko Lupoglavac, član HPD “Yeti” – Kutina.

Prilikom proglašenja najuspješnijih natjecatelja te uručivanja priznanja i skromnih nagrada, organizator je nagradio i dosad namlađeg natjecatelja festivala: Ivana Kolembusa 13-godišnjeg člana PD “Krndija” – Našice.

Planinarski Foto-dia festivat

Sutradan, u nedjelju, na svoj 13-ti rođendan HPD “Sunovrat” – Đurđenovac je organiziralo izlet sa Gostima na Krndiju iz Gazija. Rođendanu su nazočili planinari iz Osijeka, Belišća, Valpova, Našica,  Kutjeva. Kao i dan ranije, okupljanje je malo duže potrajalo od predviđenog vremena zbog otežanih uvjeta na zasnježenim cestama. Izletnici su bili podijeljeni u tri jakosne skupine sa vrlo jasnim ciljem da se hoda do ručka. Kako je snijeg i dalje nemilice padao, većina je jedva čekala da vodič kaže da je dosta jer su se za dva sata uspona po Ravnom brdu svi nauživali dovoljno hladnoće i britkog vjetra te poželjeli vratiti do tople vatrice kod planinarske kuće. Uz kotlić i roštilj domaćini su se pobrinuli da se gosti zagriju i kuhanim vinom te zaslade kolačima, a pala je i pjesma. Zimski uvjeti na cestama su diktirali da se za dana svi izvuku do soljenih cesta, jer ako zamrzne cesta teško je izaći iz Gazija.

Još jednom se zahvaljujemo svim sudionicima festivala na uloženom trudu i gostima na izletu, a slijedeći festival i “Sunovratovo” će biti 26. i 27. siječnja 2011.

Antun Kasapović – Čupo

Internet je naše igralište - midnel.hr