Otvaranje poučne staze Ružica grad

23.04.2009.

najmlađa šapicaIako smo neslužbeni poziv za otvaranje poučne staze dobili kasno sinoć, do danas u podne nismo  znali hoćemo li ići. Kratak period za dogovaranje, radni dan, tmurno i kišovito vrijeme… Ipak, uspjele su se naći tri Šapice – Matija, naš najmlađi član, Lareta i moja malenkost. Po neprovjerenoj informaciji, otvaranje poučne staze na Ružica gradu trebalo je biti oko 16,00 a prije toga zbivanje u samom gradu, Orahovici, koje smo planirali propustiti. Iako smo krenuli u predviđeno vrijeme, oko 15,00, da stignemo malo prije otvaranja staze, desilo se da smo zakasnili skoro tri sata. 🙂

Iz današnje skitnje naučili smo važnu lekciju – neprovjerenu informaciju treba provjeriti, barem dva puta…

Zna nam se, istina, tu i tamo desiti da zakasnimo negdje po par minuta, ali kašnjenje od tri sata, vjerujte nam na riječ, nije uobičajeno za nas 🙂 Svečano otvaranje poučne staze Ružica grad bilo je od 13.00 do 15.30. Naravno, mi smo tu informaciju saznali na samom ulasku u Duzluk, selo odakle se kreće do Ružica grada. Ipak, to nas nije pokolebalo, te smo se, naoružani fotoaparatima, štapovima za hodanje, dobrom voljom i smješkom, odlučili prošetati novootvorenom stazom i naučiti ponešto čitajući poučne panoe.

Poucne tableJeste li znali da se drvo javora koristi za izradu violina, a drvo jasena za izradu električnih gitara!?

Jeste li znali da hrast kitnjak može doživjeti čak 1000 godina, i da zbog svoje dugovječnosti imaju jedinstvenu ulogu u šumskom ekosustavu, jer su staništa mnogih vrsta životinja, gljiva, magovina i lišajeva? Jeste li znali da na kori hrasta raste čak 300 vrsta lišajeva?

Jeste li znali da je najviše stablo na svijetu sekvoja visoka 115,55m (Kalifornija)?

Jeste li znali…? Nismo ni mi.. ali nakon 2 sata šetnje poučnom stazom, bogatiji smo za par novih informacija.

Iako na početku staze stoji upozorenje “Među zidine Ružica grada ulazi se na vlastitu odgovornost.”, posjetili smo i stari grad, koji je u prilično trošnom stanju. Tamo smo susreli Šapiceviteza na konju, zmajeve, princezu Ružicu, orlove i još poneko drevno biće, plod naše mašte i legendi iz davnih vremena, koje je bar na trenutak oživjelo u pričama i probudilo maštu našeg najmlađeg člana, Matije (4 god) ali i nas starijih 🙂

Ako još niste bili na Ružica gradu, sada je pravo vrijeme za jednu laganu, poučnu, šetnjicu. Staza je duga svega 800m, a 15-ak poučnih tabli, koje je postavio PP Papuk, prepuno je zanimljivih priča, detalja i fotografija.

Ivona Lozić

Internet je naše igralište - midnel.hr