Od Orahovice do Gazija

18.09.2022.

Pesimistični pogled na kišno vrijeme u subotu promijenilo se u neočekivano lijep sunčan nedjeljni dan. Pokazuje se točnim ono što smo davno učili, da zbog kruženja vode u prirodi nakon velikog sušnog perioda dolaze i velike kiše. Čak u šumi i nije bilo toliko blata koliko dana je kiša padala.

Ovaj put smo planinarili stazom koja spaja malo poznate lokacije na Krndiji (ili Papuku, to stvarno više nitko ne zna). Od Orahovice, preko jezera Hercegovac, starog grada Oršulić, Tromeđe, Petrovog vrha, male stijene Kvržice i Ravnog brda do Gazija. Ruta oko 15 km, očigledno ne pretjerano teška, jer neki nisu imali potrebe jaknu skinuti ni nakon strmog uspona do Starog grada.

Jezero kamenoloma Hercegovac u budućnosti će biti uređeno projektom „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“. Radovi su započeli, do Orahovačkog jezera se ne može doći autom, vidjeti ćemo kako će sve to izgledati. To jezero izgleda kao mali gorski biser, nekoliko puta sam vidio kako se boja vode mijenjala nijansama zelene i plave boje. Hodajući dalje starom rimskom cestom dolazimo do Starog grada. Čak i na kartama iz 1763. godine taj grad nema ucrtan tlocrt već samo upisanu lokaciju.

Mističnost lokacije je nevjerojatna…

S vidikovca na Međi se odlično vidi gorski lanac Mecsek u Mađarskoj, a nakon toga uspon na Petrov vrh, za koji kažu da je najviši vrh Osječko – baranjske županije. Mislim, prema službenim kartama nije, jer taj vrh ni nije u OBŽ, tak da stvarno ne znam što reći. Posjećujući malu stijenu Kvržica spuštamo se do Gazija gdje nas čeka autobus.

Uvijek zanimljiva i nasmijana družina, uživali smo tih 6 sati u prirodi, dva puta odmarali u Našicama, častili se za obiteljske događaje i pri tome napunili baterije za naredne dane.

Od brojnih fotografija objavljenih na društvenim mrežama odabrao sam jednu količinu za objavu. Hvala.

Ivan Lončarić

P.S.
Svakako bi htio istaknuti jednu izvrsnu mobilnu aplikaciju Vrijeme&Radar na kojoj se mogu vidjeti satelitske snimke naoblake s animacijom predviđenih kretanja oblaka. Do sada se pokazalo vrlo precizno i točno.

* * *

Ako trebate: webshop, web hosting ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – https://midnel.hr

Internet je naše igralište - midnel.hr