Novogodišnji pohod 2015.

20150101_papuk_mala01.01.2015.

Sada već tradicionalni novogodišnji pohod odrađujemo u maniri pravih majstora planinarenja.

S jedne strane imamo planinarskog velemajstora Davora (sa više desetljeća planinarskog iskustva), a sa druge tu je planinarski pacer Valentin koji na planine ide samo zbog “lova na blago” (koji je u našim krajevima poznat kao geocache) iako to ne čini puškom ubojitom već GPS-om. Moram vam otkriti tajnu (pssst nemojte nikome reći) Valentin je do sada pronašao preko 1.600 kutijica sa blagom.

Upravo je Dr. Zagy najveće iznanađenje ovog pohoda. Gazeći kroz iznimno duboki snijeg (40 – 60 cm) uspješno je svladao greben Sokoline i osvoji Ivačku glavu,  pri čemu niti jednog trenutka nismo čuli da mu je teško ili mrsko. Dr. Zagy – svaka čast! Radujemo se ponovnom susretu. 🙂

Slatinski planinari (Jasna i Miša) startaju sa -8°C, u isto vrijeme je u Osijeku bilo duplo niža temperatura, odakle nam dolaze Davor i Valentin.

Tijekom vožnje do Jankovca temperatura pada na -10°C, no zato već na usponu, na visini od cca 550m/nv osjećamo promjenu i porast topline unutar utrobe ali i izvana. 🙂

Na Ivačkoj glavi (912m/nv) termometar pokazuje ugodnih -5°C i tek se na spustu do Jankovca temperatura malo snižava, iako je to bilo više subjektivne prirode. Naime na Jankovcu su termometri pokazivali -6°C.

Sve u svemu – Papuk nas je kao i uvijek iznenadio i nagradio. Iznenadio visokim i ugodnim temperaturama, kao i solidnom vidljivošću, a nagradio kisikom i dobrim planinarskim vibracijama koje vladaju u našoj skupini.

U 6 sati pohoda i nešto sitno minuta, prevalili smo 15,53 km, od čega smo 3/5 odradili u vrlo dubokom snijegu.

Za posebnu težinu i draž na ovom pohodu zaslužan je snijeg na grebenu Sokoline koga je u prosjeku bilo oko 40cm. Upravo je debljina snijega zaslužna za nešto sporiji uspon i odluku da se vratimo makadamom sa vojne ceste do Jankovca.

Trebam li reći kako je malo falilo da odem na Mišino pardon Koprivnato brdo, no muke po snijegu su naprosto prevelike i teška srca sa prošao pokraj vlastitog vrha. 😉

Filmić i fotke zorno pokazuju razvoj situacije i činjenicu da sam po drugi put zaboravio stativ za kameru. Događa se i najboljima. 🙁 Idem sada naručiti još jedan sa ebaja po cijeni od 10kn koji će stalno biti u ruksaku.

Sa ovog mjesta upućujem lijep pozdrav svim planinarskim prijateljima i želim sretnu i uspješnu Novu godinu.

Do novog susreta sa vama doviđenja.

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr