Nikad lakši uspon na Mali Papuk i Zapadni greben

24.04.2016.

20160424_papuk_mala

U jednom smo svi bili suglasni: “Odradili smo jedan od najlakših pohoda u našim planinarskim karijerama!”

Zvuči nevjerojatno ali i potpuno istinito!

Naime, iznimno niska temperatura i izrazito snažan vjetar jednostavno nam je okupirao misli i osjetila, tako da nitko (ali baš nitko) iz naše skupine, nije razmišljao o usponu te sukladno tome – nije niti osjećao  težinu i zahtjevnost Malog Papuka i Zapadnog grebena. Sve se svelo na hladnoću i u nekim segmentima slabu opremljenost (zimske hlače, rukavice, bolje kape, deblje jakne,…) za ono što nas je dočekalo na vrhu.

No da skratim…

Sudionici pohoda: Dobrila, Božana, Suzana, Jasna, Ivan, Dražen, Sena i moja malenkost.

Ili u prijevodu, najviše Osiječana (4), Brođana (3) i nebrojeno malo Slatinčana koji su se uvukli u mišje rupe (1). Bravo ja. 😉

Odradili smo što smo i zamislili: Lula 312m/nv > Mali Papuk 638m/nv > Zapadni greben > Najviši slavonski travnjak > Zen klupica > vrh Papuka 953,8m/nv> Kneževa voda 850m/nv > Malo vamo – malo tamo > Lula.

Ako jedna fotka vrijedi tisuću riječi, ovaj film vrijedi par milijuna. 🙂

Unatoč studeni, pohod je prošao u dobrom ozračju i raspoloženju. Posebno kad se pri kraju pojavilo sunce.

Uživali smo u prekrasnim cvjetićima, ponajviše maćuhicama, daždevnjacima, pjevu ptica, malim divljim svinjama, dobroj klopi, kolačima koje je napravila naša Marija i brojnim drugim sitnicama koje planinare uvijek razvesele i učine sretnima.

Mnogi su od pohoda odustali u zadnji tren, pa se sudionicima ove priče povremeno činilo da su u pravu, no već slijedećeg momenta naše je samopouzdanje dosegnulo nebeske visine i nitko nam nije bio ravan. Učinili smo ono što se mnogi niti ne usude pomisliti, a to nije malo. Tko ne vjeruje neka se nacrta na startnoj crti i zajedno sa nama podnese teret: teških ruksaka, glomaznih gojzerica, zahtjevnih uspona i iznenadnih padova.

Lijep pozdrav svima i svako dobro žele vam okorjele Šapice i Šaponje. 🙂

Do novog nadamo se toplog i srdačnog susreta sa vama ostajte mi dobri, rumeni i puteni.

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr