Nedjelja – Lapjak

valetntin_zagarar_lapjak_mala22.06.2014.

Danas sam išao na Lapjak, poučnu stazu koja je manje zahtjevna od Crnog vrha i Kapovca. Parkiram auto kod parkirališta blizu doma i krećem u šetnju uzbrdo.

Prvih dvadesetak minuta je nešto veći uspon, do Veličke utvrde, ovdje stajem nekoliko minuta, a dalje slijedi blagi uspon prema vrhu. Kako sam se približavao Tauberovim stijenama, vidim kako mi se približava skupina planinara.

Gledam malo bolje, kad ono Miroslav koji je sa prijateljima bio na kampiranju na Tauberovim stijenama. Sreli smo se gotovo na istom mjestu kao i kad smo se prvi put vidjeli.

Nakon kratkog pozdrava, nastavljam dalje prema mom cilju. Dolazim do Tauberovih stijena i preda mnom se otvara prekrasan pogled na cijelu požešku dolinu. Po mojoj ocjeni, ovo je bolji pogled nego sa Nevoljaša. I ovdje pravim pauzu za objed od pola sata, uživam u prekrasnim vidicima i javljam se svojima.

Nastavljam do vrha Lapjak. Vrh je obrastao šumom i nema pogleda, ali nije daleko od Tauberovih stijena gdje sam se nauživao pogleda. Kako je čak i dosta blizu stijena, gledam da postavim geocache na nešto više od 161 metar od geocache na Tauberu, koliko je po pravilu dozvoljeno.

Kod ploče lupam i posljednji pečat u ovih nekoliko dana i silazim Šulerovim putem natrag prema potoku Dubočanka i prema Velikoj. Odlazim do planinarskog doma Lapjak gdje sam još htio popiti hladno pivo (bilo je teško pogoditi zašto sam tamo išao). Domaćin doma Željko me prepoznao jer sam bio ovdje i prije nekoliko tjedana.

Tu sam upoznao Danicu, Jasnu i Sanju iz Požege te još ponekog planinara te sam se rado odazvao pozivu da se pridružim na ukusnom ručku.

Planinarski vikend je prošao. Udario sam 3 pečata u dnevnik hrvatske planinarske obilaznice i 4 pečata u dnevnik slavonskog planinarskog puta te jedan virtualni kod Ružica grada. Postavljena dva nova geocache za one rijetke planinare geocachere. Vikend je bio odličan!

Više slika…

Valentin

Internet je naše igralište - midnel.hr