Muški bunar

25.03.2018.

Rezervat prirode “Muški bunar” je sinonim za zaštićeno područje na Psunju, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 750 – 800 m. Riječ je o šumi hrasta kitnjaka i bukve, približne starosti od 250 – 300 godina.  Iz redovnoga gospodarenja ova je jedinstvena šuma, kao izvanredno djelo prirode, izdvojena daleke 1929. godine, a status specijalnoga rezervata dobila je 1963. godine.

“A mai kirándulás nyomokban – a kiinduló pontban és a célban – emlékeztetett csak a tervemre. A helyi erők teljesen átvették a hatalmat… ami jól mutatja a zsenialitásomat. Csak a megfelelő alapötletet kell kifundálni, az majd megihleti, aki arra illetékes, ugyebár. Egy horvát túravezető odaútra, egy másik visszaútra, én meg nyugodtan csajozhatok, gondom egy szál se…

Mivel újabban a virágvasárnap (a nőnappal egyetemben) téli ünnep lett, gyönyörű havas sétát tettünk a Psunj 7-8-900-asain, összesen 42 fő + 1 csahos fenevad. Magyarok 18-an voltunk (Pécs, Baja, Kalocsa, Budapest fiai és lányai). A társaság szokásához híven szétröhögte a fejét. A többit elmondják a képek, meg Misa videója. Amit nem mondanak el, az még az, hogy ma láttunk 3 muflont. Ez igazi meglepetés volt, eddig nem is hallottam arról, hogy errefelé muflonok is élnek. Nocsak, nocsak… Mi jön még – kérdem – mi jön még?”

Róbert Welsch

* * *

Međunarodna planinarska nakupina iz Slavonije i Baranje, nadaleko je poznata i priznata pod kodnim imenom “Šapice” – danas je na startnoj crti imala 43 pripadnika, većinom stari i prekaljeni hodači (biciklisti i trkači) pojačani planinarskim kolegama iz Nove Gradiške.

Nažalost NG-ovci su na kraju pohoda prebrzo pohitali doma i nismo ih uspjeli učlaniti tj. uvaliti im drveni medaljone, koje bi ponosno nosili na svojim ruksacima, i tako stekli pravo ali i obvezu dolaženja na zajednička znojenja. 😉 Nadamo se da bude prilike drugi put i da će nam se pridružiti na nekom od pohoda…

Bilo kako bilo, Mađarsko-hrvatski ili Hrvatsko-mađarski tim uspješno je odradio rutu: Strmac (315m) > Učenički izvor > Crna mlaka (812m) > Žakina livada > Muški bunar (791m) > Crna mlaka > Ivička kosa (884m) > Dobra voda (906m) > Božikovac > Strmac, ukupne duljine 20,3 km.

Imali smo iznimno lijepo vrijeme, bez padavina i vjetra, puno sunčevih zraka, cvrkut ptičica, obilje zadnjeg ovogodišnjeg snijega, i tu i tamo nešto malo blata i bljuzge.

Po izrazima lica i halabuci koju smo proizvodili smijehom, vriskom i pričom – može se zaključiti da je pohod bio uspješan i da će nas Psunj opet “ugostiti” na svekolikim vrhovima, šumskim stazama i putevima. Ne zaboravimo, srijemuš, gljive, šumske jagode, kupine, čičoke, bazgu, oskoruše, mentu, vrbovicu, stolisnik, matičnjak itd.

Crni Psunj je veličantven i lijep, nije odveć težak, na momente je malo čangrizav i negostoljubiv (kupine i blato). Sve u svemu – jedna sasvim fina gora u Slavoniji, kojoj je prije više milijuna godina nestalo materijala za gradnju i rast, što je uistinu šteta. Jer, da je narasla još tih 15 metara imali bismo pravu pravcatu planinu. 🙂

Jedno je sigurno i vjerujem da ćemo si složiti kada kažem da je današnji dan bio i štrumftastičan. Za kraj tj. laku noć šaljem pozdrave na sve strane Psunja, Papuka, Krndije, Dilja, Mečeka, Save i Drave, sa željom da se vidimo opet na nekoj hridi što strši na dnu bivšeg Panonskog mora.

Miša Nicinger

Fotke su priložili: Dražen, Martina i Robi

Internet je naše igralište - midnel.hr