MDP 2017. – Tragovima kaptolskih kneževa

10.12.2017.

Manifestacija poznata kao “Međunarodni dan planina” već dulji niz godina, na jednom mjestu uspijeva okupiti više stotina planinarskih zaljubljenika, kako bi u znoju lica svojih proslavili svoj dan, a sve sa ciljem druženja i cjelodnevnog boravka u brdima, gorama i planinama.

Današnji je MDP obilovao prije svega snijegom, arheološkim lokalitetima, zanimljivim predavanjima, povećim brojem iznimno dobro raspoloženih planinarskih entuzijasta, malobrojnim zvijerima (nekoliko službenih i gostujućih psa), a tu su bili i prekobrojni HGSS-ovci koji su znanjem, tehnikom i sposobnostima vrebali iza svakog drveta, i bili spremni pružiti pomoć bilo koje vrste.

Kaptol nas je ugostio u Vatrogasnom domu, darovao nam parking, drage i uslužne ljude, kratke govorancije, a organizatori ogromnim količinama toplih napitaka, pecivima, grickalicama, kobasicama…

Letak manifestacije sam oprao u perilici za rublje, tako da nemam pojma gdje smo bili i o kakvim se arheološkim čudima radi, no to nije niti važno. Naše je bilo da hodamo, zabavljamo se i ne mislimo odveć svojim glavama. 🙂

Spomenuo bih da su na lakšu stazu duljine oko 8.5 km – otišle skoro sve šapice čime su izazvale čuđenje ostatka skupine i brojne planinare koji nas godinama podržavaju i prate, odnosno smatraju odvažnim hodačima na duge staze. Kad ono prc…

Srećom boje šapica branili su: Vinko i Predrag iz Kutjeva, Stevo i Željko iz Pakraca, Milan, Manuel, Ratimir i Silva iz Požege, Maja i Brankica iz Osijeka, i niže potpisani iz Slatine.

Bilo bi zgodno da netko mudar i načitan pošalje još neku rečenicu teksta i tako nadopuni ovo moje siromašno izvješće. A što da se lažemo… Umoran sam i spava mi se… Aaaa… Tekst je nadopunjen poslije dva dana izvješćem iz PP Papuk. 🙂

Lijep pozdrav svima i hvala vam na ugodnim zajedničkim trenucima. Do novog susreta sa vama ostajte mi planinama zaneseni, lijepi i rumeni.

P.S. Fotke sa kraće staze su priložili Martina & Franjo.

Miša Nicinger

Izvješće iz Parka prirode Papuk

Park prirode Papuk, Hrvatski planinarski savez i Slavonski planinari, u suradnji sa općinom Kaptol, DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar iz Kaptola obilježili su Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk – Putevima kaptolskih kneževa.

Međunarodni dan planina (11. prosinac) proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda radi osvješćivanja značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva, a ove godine je u Parku prirode Papuk obilježen 12-ti put.

Na Međunarodnom danu planina sudjelovalo je oko 250 planinara i ljubitelja prirode iz dvadesetak planinarskih društava Slavonije i okolice. Okupljanje planinara bilo je do 9 sati u mjestu Kaptol, kod starog grada, otkuda su se zajedno uputili na 21 km dugu trasu, preko arheološkog nalazišta, lovačke kuće Vodice, Vranovca, do Pogane gradine gdje su se ponovno vratili u Kaptol. Zbog zahtjevnosti velike rute, organizatori su organizirali i kraću trasu, dugačku 8,5 km, gdje su obišli arheološko nalazište, te se ponovno vratili u Kaptol.

Po završetku izleta planinari su nastavili ugodno druženje u Vatrogasnom domu DVD-a Kaptol uz prigodni domjenak. Organizatori su osigurali prigodni pečat i vodiče, a za sigurnost sudionika brinuli su pripadnici HGSS stanice Požega.

Suzana Randelj, mag.oec
Stručni suradnik za promidžbju i turizam
JU Park prirode Papuk

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

 

Internet je naše igralište - midnel.hr