Mađarski planinari na Papuku

20140830_papuk_mala30.08.2014.

Iako na “fejsu” ne boravim često,  uspio sam nanjušiti pohod za 30. kolovoz 2014. koji je najavio naš mađarski kolega i stari znanac Robi (Róbert Welsch) iz Pečuha.

U najavi je pisalo da kreću sa Jankovca u 10:00 sati (a možda sam ja to krivo razumio) pa smo Miroslav i ja sve lijepo osmisli i pojavili se tamo u 09:30 sati.

Malo smo odugovlačili i čekali Mađare iako je na parkingu bilo nekoliko automobila sa “H” oznakama… Konačno smo u 09:50 sati krenuli put Partizanskog groblja i Ivačke glave gdje smo ih sustigli i započeli zajednički pohod.

Neću reći tko je od nas dva ponio jabuke, a tko čokoladne bombone, isto tako neću izreći tko se više obradovao našim poklonima. 🙂

Sve u svemu Mađara 15-ak, a nas komada 2 – Miroslav & Miša. 😉 Hodali smo skupa od Ivačke glave do Anđine kolibe, Nevoljaša, Tisovca, Trišnjice i nazad do Jankovca.

Endomondo je zabilježio 24km i nekih 7 sati pohoda… Po svemu sudeći ekipa je bila sretna, zadovoljna, a meni je sam Bog uslišio molitve i poslao zanimljive cure za vježbanje engleskog jezika. Thank you! 🙂

Od tri riječi Mađarskog na kraju sam zapamtio samo kako se kaže voda, a i to ću vjerojatno zaboraviti do slijedećeg susreta sa ovom iznimnom ekipom.

Isprva nisam planirao snimati video jer ih ne mogu nagovarati niti koordinirati, ali sam na kraju morao malo snimati da i vi možete uživati…

Csilla je obećala napisati par riječi na mađarskom jeziku. Nažalost javila se i kaže da je jako umorna i mora spavati. Nadam se da će uhvatiti vremena i napisati nekoliko rečenica o njihovom viđenju Papuka, pohoda i malobrojnog odbora za doček sa hrvatske strane.

Miroslav nas je napustio par km poslije Šumarskog fakulteta, tako da je sav teret pao na moja nejaka pleća. Srećom Robi zna znanje i nije bilo nikakvih problema, a ni moj engleski nije tako loš. 😉

Bilo kako bilo, vjerujem da bi se i mađarske kolege obradovale našim planinarima i posebno planinarkama – no što je tu je. Drugi put ću pokušati ranije najaviti njihove aktivnosti na našoj omiljenoj planini i pokušati priskrbiti nekog prevoditelja.

P.S.

Prije nekoliko dana sam vrbovao jednu Mađaricu iz Slatine (S.M.) i pitao je hoće li ići na pohod kao prevoditelj, no ona nije za takve rabote.

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr

5 comments

 • Ivan

  Pozdrav mađarskim prijateljima.
  Miša i Miroslave, dobro ste odradili ulogu domaćina.

 • Miroslav

  Miša se trudio za obojicu. Najviše jezikom 😀 Zbrisao sam ranije kad mi je bilo usput. Pozdrav ekipi. Jo kilato!

 • Pozdrav Miši i Miroslavu od para koji su sreli dok su ‘lovili’ Mađare prema Ivačkoj glavi … mi smo oni koje ste pitali ‘jeste vi Mađari?’ 😉

  Karolina & Andreas

 • Miša

  Karolina & Andreas, pozdrav. 🙂 Žao mi je što se nismo bolje upoznali jer smo žurili da sustignemo mađarske kolege. Ako ste u blizini – pratite naše najave na portalu “planinarimo.info” pa se možemo katkada zajedno znojiti na Papuku ili Krndiji. Šapice imaju brojno, lijepo, pametno i zgodno članstvo u koju se vas dvoje možete jako dobro uklopiti. 😉

 • klikunaš

  prepoznajem jednog od mađarskih kolega. bio je sa grupom prije pola godine i pokazivao mi na GPS tu trasu. taj puta su malo fulali IG sa Anđe pa sam ih vračao sa Ž4253.
  sada su usavršili gradivo. čestitam. dođite opet.