Kratki posjet Papuku

30.01.2016.

20160130_papuk_mala

Cijeli tjedan radim dvije smjene. Konačno dolazi vikend. Ali još uvijek moram odraditi subotu. A nakon toga posjet Papuku.

Nakon posla sjedam u auto i krećem prema Velikoj. Ali, avaj, zaboravio sam ponijeti planinarske cipele. A još jutros sam mislio na njih da ih moram ponijeti. Hmm, neću valjda dopustiti da me ova sitnica omete u mojim planovima.

Hrabro vozim kroz Krndiju, u Bektežu skrećem prema Kutjevu te nakon lijepe vožnje stižem u Veliku. Nastavljam cestom prema Jankovcu i vozim zavojitim makadamom. Ostavljam auto na jednom zavoju gdje se odvaja sporedna cesta prema Mališćaku.

Gledam, rampa je otvorena, ali nisam siguran da će tako i ostati pa ostavljam svog limenog ljubimca na spomenutom zavoju. Cesta je lijepa, samo ponegdje blatnjava pa je sasvim moguće hodati i u običnim cipelama. Uskoro se odvaja puteljak koji pratim sve do planinarskog skrovišta Mališćak. Zadnjih nekoliko metara uspon je malo jači.

Ono što me vuče na ovo mjesto je geocache – skrivena kutija negdje u blizini. Treba mi nekih pola sata da ju pronađem (krive su koordinate). Dok se ja vrzmam okolo, srećem dvojicu planinara iz Jakšića, Frano i Fabijan. Oni idu do skloništa, a ja nastavljam svoju potragu.

Nakon obilaska nekih stijena u blizini i uspješnog pronalaska, i ja dolazim do skloništa Mališčak gdje dijelim nekoliko minuta sa Franom i Fabijanom. Zadnji put kad sam bio ovdje, bilo je oblačno i maglovito pa nisam vidio u daljinu. Sada je pogled prema dolini prekrasan. Nas trojica zajedničkim snagama tamanimo ukusnu kobasicu i jabuke.

A onda krećemo dalje, oni prema Ivačkoj Glavi, a ja natrag do auta. Hodanje od auta do Mališćaka i natrag, zajedno sa pauzom, traje oko 2 sata. Za prave Šapice premalo, ali za mene nakon cjelotjednog posla, sasvim dovoljno.

Pozdravljam Čiča Matu i odlazim do Kaptola da posjetim utvrdu. Vrata su otvorena pa mogu razgledati ovu starinu iznutra.

Iako više volim kad mogu boraviti u prirodi cijeli dan, i ovih nekoliko sati bilo mi je dovoljno da se malo opustim nakon napornog radnog tjedna.

Pozdrav iz Velike!

Valentin Žagar
Internet je naše igralište - midnel.hr