Kamengrad i Papučki Zen

25.07.2021.

Zanimljivo je opet se popeti na Zen klupicu, s koje je, prema mnogim ocjenama, najljepši pogled na Papuku. Brojne su mogućnosti dolaska do Zen-a, no ni jedna mogućnost ne spada u kategoriju „laganih“. Mi smo odlučili od Lule preko Kamengrada, starog grada skrivenog u gustoj bukovoj šumi. Staze su zarasle, markacije su nestale, novi šumski putevi su napravljeni nakon izrade karte pa nisu ucrtani, i da nema GPS-a mogao bi satima lutati po tim šumama, a da pojma nemaš gdje si.

Ranojutarnje putovanje, uz obavezno stajanje i snabdijevanje na maloj tržnici u Voćinu gdje je odlična ponuda voća i povrća lokalnih OPG-ova. Kod lovačke kuće Leštat gužva, automobili stranih registracija, čuje se i pucnjava sa zapadnih dijelova. Narodna poslovica „Svaka budala ima svoje veselje“ je ovdje primjenjiva u svakom smislu.

Znam da te lovačke udruge rade i puno dobrih stvari, prehranjuju životinje u zimsko vrijeme, štite ih od bolesti, no, što god mislili o tome, uistinu nikad neću razumjeti tu strast za ubijanjem životinja. Još kad usput sretneš jednu malenu divlju svinju, odvojenu od mame, kako bjesomučno juri od tih zvukova. Pri tome, svakako vjerujem da ni mi nismo mnogima „jasni“ s tim svojim bauljanjima po šumama i gorama…

Uvijek se iznova oduševim toponimima područja koja prolazima. Opisno, taj put bi mogao biti i ovako: Od Leštata, dolinom Duboke rijeke, preko Zbjega došli smo do starog grada Kamengrada. U nastavku preko Tabakovog brda i Krečana stigli do SPP-a i Tromeđe te skrenuli na vrh Papuka i Zen klupicu.

Spuštali smo se Zapadnim grebenom u dolinu potoka Velinca, koji se uglavio između Malog Papuka i Kaluđerske kose. Pri tome smo vidjeli pritoke Velinca, Papučki potok, Ledenjak, Tavni i Kamengradski potok. Ponovo smo se vratili do Leštata, gdje se spaja Duboka rijeka i Brzaja.

Nekoliko fotografija u nastavku teksta o svemu što je i kako bilo. Za razliku od temperaturnog šoka u Osijeku, na Papuku je barem 5-6 stupnjeva manje uz šumsku svježinu…

Ivan Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr