Jankovački potok – raj na dohvat ruke

06.05.2012.

Tko: Jasna, Marina, Miša i Ivona, a kasnije još Dejan i Mario
Gdje: Papuk – od Slatinskog Drenovca Sokolinom do Jankovca, a zatim 4. lovačkom do Klaka, i onda strmo dolje do dna, uz potok do Sl. Drenovca.

Kada: 06.04.2012.

Od: 9:30 h
Do: 15:50 h
Vrijeme: sunceeee
Zašto: kako bi upoznali Jasnu i Marinu sa 4. lovačkom i nemarkiranim ljepotama staze.

Iako s objavom priče kasnimo već ohohooo, evo kratkog osvrta, prije nove avanture.

Zbog neplanskog pomaka polaska sa 9 na 9:30, Dejana i Marija sreli smo tek na Jankovcu. A do tamo, mi smo već prolili litre i litre znoja, na dragom nam usponu Sokolinom.

Neuobičajeno dugo za Šapice, na popularnom papučkom izletištu radimo predah za sok/marendu/kavu i druženje. Uz rendžera na dužnosti, srećemo i velik dio ISPO ekipe. To ti je sudbina, i kad ne hodamo zajedno, putevi nam se dodirnu, hehh…

Nakon prošlotjednih berbi srijemuša, ovog puta cilj su nam listovi borovnice, pa rutu prilagođavamo dijelovima gdje ta biljka raste.

Kako smo jednom s Jankovca, umjesto 4. lovačkom, krenuli jednom stazom niže, zamolili smo Cigu da nas uputi na pravi “ulaz”. U povjerenju, i on ga je jedva pronašao. 🙂

Jasni i Marini ovo je prvi susret sa jednom od ljepših (i nedirnutih) staza na Papuku. Kako bi pohod dodatno začinili, nakon posjeta Klaku, ne penjemo se nazad na Stari drum, nego se (kud koji) strmoglavo spuštamo do Jankovačkog potoka u podnožju.

Uz sam potok od Slatinskog Drenovca do Jankovca vodi, sad već stara i zapuštena, staza (1. nadzornička?), koja je uglavnom neprohodna, što zbog odrona, što zbog kupina, kopriva, palih debala… Bila bi prava milina hodati tom stazom, uz žubor potoka, skroz do slapa. Rendžeri, pokrenite nekakav projekt i osposobite tu stazu u cijelosti! 🙂

p.s. Stari drum je velikim dijelom razrovan šumarskim strojevima i jako je nezgodno hodati tuda, pa dok ga malo ne poravnaju (a nadam se da hoće), do daljnjeg izbjegavamo taj put.

Ivona Lozić

Internet je naše igralište - midnel.hr