Jablanac – Velebit

20150620_velebit_ivan_loncaric_mala20.06.2015.

Protekli produženi vikend proveli smo s pripadnicima našeg planinarskog društva „Bršljan – Jankovac“ u kombinaciji planinarenja po Velebitu i kupanja u Jablancu. Bili smo smješteni u planinarskoj kući „Miroslav Hirtz“, koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji i dominira nad lukom Jablanac.

Kako je prvi dan bio predviđen kao dan odmora nakon noćnog putovanja, Jasna i ja smo iskoristili priliku te smo prijepodne posjetili obližnje mjesto i trajektnu luku Stinica, a poslijepodne, u društvu s novim poznanicma, uvalu Zavratnica. Pogled na uvalu s vidikovca iznad Zavratnice je stvarno vrlo lijep, a dokaz da se nešto može kada se hoće je upornost naše Ane, koja je prilično zahtjevan uspon „odradila“ u japankama. Svaka čast, Ane.

U jutarnjim satima drugog dana autobusom smo se prevezli do planinarskog doma „Alan“, odakle smo s vodićem hodali do Velikog Kozjaka (1.629m/nv). Jutarnja temeperatura od oko 10°C u kombinaciji s burom nas je dobro iznenadila po dolasku na Alan, no kasnije se bura smirila te je bilo vrlo ugodno za hodati. U poslijepodnevnim satima smo se autobusom vratil u Jablanac, malo se okupali, večerali odličan čobanac te rano otišli spavati.

Trećeg dana (nedjelja) ujutro je bilo najhladnije, po dolasku na Alan termometar je pokazivao 7°C, što je u kombinaciji s burom stvaralo osjećaj ledene hladnoće. Zimske jakne, koje smo ponijeli „za svaki slučaj“ su se pokazale prijeko potrebne. Cijelo vrijeme hodanja do vrha Zečjak (1.622m/nv) je bura bila prilično jaka, mada me iskusniji planinari uvjeravaju „ma, nije to ništa kako zna biti“. Pogled s vrha Zečjak je fantastičan, more, otoci i okolni planinski vrhovi su ti kao na dlanu. Neopisivo.

Kako je ova staza od PD Alana do Zečjaka ipak malo kraća (cca 2 sata hodnje) Jasna i ja smo se, u dogovoru s vodićem, odlučili pješice vratiti na Jablanac. Planinarska staza br. 23, kojom se za cca 3 do 4 sata stiže do Jablanca, je odlično markirana i vodi kroz zanimljive predjele Velebita. Po dolasku na Jablanac opet kupanje i fina večera. Na spavanje smo otišli još gotovo po danu J.

Zadnji dan (ponedjeljak) kupanje, kupanje i kupanje te povratak u Osijek u večernjim satima.

Odličan izlet, puno novih prijatelja, zezancija, pjesma (e, kakav Ane ima glas), kupanje, hodanje, klopa, ….

Zahvaljujem se vođi puta Miroslavu Mitroviću Mitru na odličnoj organizaciji i svima koji su doprinjeli da sve prođe dobro (tamo gdje Branimir može proći autobusom, ja se ne bih usudio ići ni biciklom, svaka čast).

Ivan Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr