Izlet u Makedoniju

06. – 10.09.2017.

U organizaciji HPD „Bršljan – Jankovac“ u vremenskom periodu od 06. do 10. rujna 2017. godine Šapice su posjetile Makedoniju. 

Organizatori izleta, Mirela i Miro te lokalni vodič, Živko Temelkoski, svojski su se potrudili da nam u tih par dana uguraju najatraktivnije lokacije koje se u Makedoniji moraju posjetiti, pritom ne umanjujući našu osnovnu planinarsku aktivnost.

Od trenutka dolaska u Makedoniju, gotovo da nismo imali vremena srediti emocije, a već su nam čula bila napadnuta novim doživljajima.

Prvi dan Skopje, uspon uspinjačom na Vodno, obilazak kanjona Matke, odlazak u Tetovo i noćenje na Popovoj Šapki.

Drugi dan uspon na Titov Vrh (2.747 metara). Treći dan putovanje do Mavrovskog jezera te kamionom do lokacije polaska na vrhove Kepi Bard (2.617 metara) i Golem Korab (2.764 metra).

Četvrti dan posjet gradu Strugi, uspon na vrh Magaro (2.254 metra) te obilazak manastira Sveti Naum.

Peti dan nam je ostalo još samo toliko vremena da obiđemo najpoznatije lokacije u Ohridu, obavimo kupovinu suvenira i već smo iza podneva krenuli u Hrvatsku.

S obzirom da neke planinarke obožavaju statističke podatke (posebno jedna, čije ime nisam zapamtio, no čini mi se da počinje s D.) 🙂 navest ću samo da smo tijekom planinarenja na gore navedena četiri vrha ukupno prehodali 47 km, pri čemu smo imali ukupno uzdizanje 3560 metara. 🙂

Planine Makedonije djeluju pitomo, većim dijelom su obrasle travom i raslinjem tako da imaš osjećaj da bi mogao krenuti bilo kamo i samo hodati. No, prema dogodovštinama našeg vodiča Živka to zna ponekad biti i vrlo opasno, pogotovo u zimsko vrijeme.

Ljepota planina Makedonije već je odavno poznata, a mi smo sada imali prigode i sami se uvjeriti u to. Planine se nižu jedna do druge ili jedna iza druge, a igra svjetlosti i sjena čini pejzaže nestvarnima. Jednostavno, tamo treba otići još koji puta, pod obavezno.

Na kraju, zahvala svim organizatorima na nezaboravnom i doista zanimljivom planinarsko – turističkom izletu na kojem smo uistinu imali različitih događaja i naučenih lekcija za buduće izlete.

Ivan Lončarić

 

Internet je naše igralište - midnel.hr