Guske u magli

20.01.2019.

„Ne srljajte kao guske u maglu“ – jednom davno izrekao je jedan mudar čovjek, vjerujem Stjepan Radić, e tako je izgledalo naše današnje jutro. Iako smo maglu zatekli samo u nizinama podno Papuka – dan sve u svemu i nije bio tako loš.

Sinoćnje snježne pahulje su poneke obeshrabrile, a neke ohrabrile na današnju snježno-maglovitu avanturu. Sunca je bilo samo u tragovima, a ni početno blataranje nas nije obeshrabrilo.

Startno mjesto „Lugarnica“, neki su popili kavicu, nekima je bilo mučno, a neki jednostavno nisu stigli dovoljno rano da uistinu ispiju jednu… Startamo Smartwatcheve i aplikacije na mobitelu te počinjemo današnju avanturu.

Iako smo očekivali snijeg, on nas je dočekao tek na nešto većim visinama. Stabla prekrivena snijegom su bila prekrasna, baš kao u bajci. Svi smo uživali u čarolijama majke prirode.

Osim što je predivan, snijeg ima i svoje lošije strane. Sve nas je toliko izmorio da smo nadomak Trišnjice (skoro) svi počeli zapomagati kako smo gladni, a onda smo ubrzali korak i hitro se spustili.

Na Trišnjici susrećemo nekolicina planinara, koji su nas udomili u svojoj planinarskoj kući, kako bi mogli objedovati. U nastavku pohoda, imamo malu uzbrdicu koja je izgledala puno teže nego što je bila, ali i to smo svladali – idealno za zagrijavanje nakon kratke pauze.

Na daljenjem putu ulazimo u magluuuu u kojoj bi se gotovo svi pogubili da se nismo držali jedni uz druge. 😉

Dolazimo na vidikovac na kojem bismo uživali u predivnom pogledu ali jedva da smo vidjeli prst pred nosom. No, što je tu je, makar smo napravili koji korak više. Spuštamo se prema starom kamenolomu Tisica i kako idemo niže količina snijega se smanjuje ali ipak nismo završili zaprljani k’o prasci…

Dan smo zaokružili na takoreći 20 km, što u danim uvjetima i hladnoći nije bilo odveć lagano za svladati. Iako su pojedini planinari (poput našeg Dražena) otišli na nešto zahtjevnije rute – mi smo zadovoljni odrađenom rutom: Velika > Omladinska staza > Kaniška glava > Trišnjica. > Tisovačka kosa > vrh Tisovac > kamenolom Tisica > Velika.

Do sljedeće manje više snježne ture budite mi vedri, čili i veseli. 🙂

Marija Bešlić

P.S. Danas smo naučili da se grčevi mogu dobiti od sendviča ali mehanizam kako on nastaje u toj situaciji nije u potpunosti razjašnjen.

P.S.2. Fotke su priložili mnogi sudionici…

 

Internet je naše igralište - midnel.hr