Gljivice, gljive, gljivetine

03.10.2010.

S obzirom da smo od Šapica uspjeli okupi samo Ivonu i pisca ovih redaka 😉 krenuli smo na pohod poznatim i davno istraženim stazama od Jankovca, grebenom Sokolina preko Kožić hrasta do Ivačke glave i nazad preko Anđine kolibe do “Džankovca”. Bijaše to sve skupa cca 4 sata hoda i istraživanja.

Znam, znam, nije nešto, a opet nije da nije.

Nije to bio klasični pohod, jer smo usput tražili gljive, lješnjake, kestene, kruške oskoruše i slične šumske voćke. Za vrijeme pohoda Ivona je fotkala  u nemogućim svjetlosnim uvjetima i napravila preko nekoliko lijepih fotki, nešto od toga pripada kategoriji kreativnih i umjetničkih, a najvažnije od svega bio je potpuni užitak u mirisima, zvucima i bojama jeseni. Poslije dugo, dugo vremena uspjeli smo zastati, gledati, osluškivati i pomirisati sve oko nas, što morate priznati u ISPO izletima nije uvijek moguće.

Ovaj pohod posvećujemo svim bivšim i budućim Šapicama koje se nisu udostojile odazvali na naš poziv i koji ste umjesto izleta u poznate ljepote Papuka odabrali prežderavanje na proslavama i sjedenje pred malenim i malo većim ekranima smrti. Od buljenja u ekran čovjeku oslabi vid, zatupi mozak i umrtvi se kardiovaskularni sustav, bole ga leđa, kralježnica, ruke, noge i raširi mu se guzica. A kome takva spodoba na kraju treba!? 🙂

Osim boja jeseni i lišća po šumskim stazama i puteljcima imali smo čast vidjeti najmanje 30-ak vrsta gljiva koje su naprosto okupirale Papuk uzduž i poprijeko. Neke od njih su opće poznate, jestive, polu jestive, nejestive i dakako otrovne, a neke smo vidjeli prvi put i ostali ne malo iznenađeni tom razigranom ljepotom. Da je samo na trenutak utihnuo cvrkut ptica i nestao poznati  reski planinski zrak,  mogli bismo se zakleti da ronimo oceanskim dubinama. O da! Po prvi put smo dodirnuli valjda najljepši živi organizam koji ne raste na morskom dnu, već na 600-ak metara nadmorske visine. U polumraku Parka prirode Papuk pokazuje svoju raskošnu ljepotu: jelenima, srnama, divljim svinjama i dakako rijetkim planinarima koji su prošli istom stazom.

Priznajte sada vam je žao. Rezervirajte kartu u prvom razredu za sljedeću nedjelju. Karta uopće nije skupa! Platiti ćete znojem lica svoga, a Papuk će vam to vratiti u obliku  zdravlja i lijepih oblina. Objavite odmah rat proslavama i bančenju jer takve aktivnosti nisu vrijedne spomena, a kamoli sudjelovanja.

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr

10 comments

 • Ivan

  Niste najavili ovaj vaš izlet, pa smo mislili da nigdje ne idete. Mi smo u zadnji čas (čitaj: nedjelja ujutro) odlučili otići na jedan kraći put od Orahovice do Tromeđe i nazad. Bilo je zanimljivo, a našli smo i nešto malo kestenja. U svakom slučaju, za hodnju iduće nedjelje smo zainteresirani. Pozdrav

 • Nismo ni mi bili sigurni hoćemo li ići ili ne, tako da nismo najavljivali, a na kraju smo tek oko 14h krenuli malo protegnuti noge… dogovorimo se za nedjelju ovih dana..

 • Miša

  Ivane, a što reći osim da se Ivona malo ulijenila. 🙂 Jedva sam je nagovorio na ovaj “izlet u poznato”. 😉

 • Ivan

  “Ivona malo ulijenila”.
  Sva sreća da pratim Ivonine postove i na drugim mjestima, pa znam kakva je stvarna situacija. Reci mi, suedeći prema ovim zadnjim fotkama, jesi li se malo udebljao ili se varam? 🙂

 • Zdravo! This time my comment will be in english cause my “Translators” are out. So, i loved the photos and the idea of take pics of Gljivice,and i couldn´t wait to make a comment. I confess that before look pics, couldn´t imagine that can found is these colors, sizes and forms. My father said that he used to search at nature after a big rain in Valpovo. Congratulations for post and photos, i loved! Bye!
  From brasilian sapice Marcia

 • Thank you, Marcia.. I’m waiting day when u’ll come to Croatia 🙂

  Ivaneee, ne diraj “bolne točke” 🙂

 • Ivan

  Ivaneee, ne diraj “bolne točke” 🙂
  Zašto bolne?
  Ahaaaa, to “istina boli”.
  Ok, Miša, sorry, pogriješio sam, sigurno su fotke malo raširene 🙂

 • gomila poslova pa tek sada. dobro je da ne čekate oficijelni ISPO izlet ( ustvari što je to ?) pa sami na Papuk. Fotke; 11/29 malo više od enuha, super ideja. 20/29 to je nešto što pokušav kratiti sa I. G. na vojnu cestu i PAZI tamo ima jedna jama cca 7 m verikale , au otvoru oko 1 m i možeš propasti. nitko te tamo neće naći. nalazi se van marke a ipak na šum. putu. budem vam pokazao. ime joj je Klinovac. 29/29 put za I. G. zvan prosjekom od koprivnatog je uredio/markirao/pokosio …. a tko bi drugi ( Cigo & Papa Š. ) . spremam, ako nema Prenja, kestenijadski izlet. Miša smanji!!! Ivoni koncerte vidiš da se urbanizirala pa je “dalje” od gorja. Pozz svima. ( i danas sam mislio na kukse !)

 • Jao, Jao zaboravih !
  odi na pljusak. com i vidi trenutno vrijeme . odskora ima i Velika ( kamera i instrumenti na zgradi PP Papuk pa objektiv gleda preko krovova na vrh Lapjak.

 • Klikunaš.. Nećemo ići sami tim putem 20/29, bez brige.. samo me zanimalo jesu to vaše markacije 🙂

  S nestrpljenjem čekamo kestenski ISPO/izlet 🙂