Dva kralja

20150106_papuk_mala06.01.2015.

Iako bi naslov ove priče trebao glasiti “Umalo tri kralja”, odlučio sam ga skratiti jer se Davor u zadnji tren odlučio uputiti na Kapavac, umjesto na Leštat (Vučjak Kamenski), odakle Miroslav i moja malenkost kreću u ovu nadasve pitomu, i na mnogo načina prekrasnu divljinu.

Što reći, osim da je “kraljevski dvojac” u 7 sati hodnje uspješno prevalio 21 kilometar i na kratko podčinio opaku i moćnu planinu. 🙂

Tijekom pohoda, susreli smo dvije srne i jednu lisicu, nešto malo ptičurina, jednu glistu i 5-6 planinara na lokaciji Kneževe vode (850m/nv).

Napravili smo više stotina fotografija i potrošili nekoliko kilometara filmske trake. Za prekrasnu scenografiju i dobre fotke, uglavnom je zaslužan novi snijeg koji je napadao prošle noći, a ne Steven Spielberg kako ste naivno pomislili. 🙂

Snijega je na našem putu bilo od 30 cm pa sve do 120 cm koliko smo izmjerili pokraj “zen klupice”. O da! Zapadni greben pri samom vrhu prekrivaju enormne količine snijega, a temperatura je u trenutku našeg posjeta zbog snažnog vjetra bila iznimno niska (brrr) po slobodnoj procjeni oko -10°C. Srećom već na “zen klupici” dobivamo zaštitu od “Zapadnog grebena”, pa smo mogli uživati u pogledu i fotografiranju.

Temperatura se u jutarnjim satima kretala od +2°C (Slatina) do -3°C (Djedovica), ralice su čistile cestu od Voćina do Kamenske i bacale sol u trenutku dok sam hitao  brzinom od 40-50km/h prema Vučjaku Kamenskom.

Tijekom pohoda smo imali prekrasno vrijeme i uvjete kao iz bajke. 🙂 Tko ne vjeruje neka pogleda video zapis i fotke.

Zaljubljenici u planinarenje znaju da se planina uvijek i na razne načine oduži svojim vjernim posjetiteljima. Nekada u obliku lijepog vremena, krasnog pogleda, začinskim biljem, gljivama, slatkim plodovima ili naprosto kisikom koji danima žari i pali u nama.

I danas smo dobili više no što smo očekivali, što i Vama želimo u vremenu koje tek dolazi.

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr

6 comments

 • Cigo

  Krasne fotke Miša ! Jeste gore išli Debeljačkom Kosom, po slikama mi se čini tako ? Drago mi je da se Miroslav fino snalazi sa kartama ! Ništa ljepše nego kad moraš malo istraživati kud bi, kako bi, jel se može tuda proći…Poz

 • Miroslav

  Išli smo cestom uz Duboku rijeku i onda se nakon Šarenglave uz jedan potok popeli na SSP – na mjesto gdje je ulaz u Sekulinačku (Vrkuljska kosa)… prošli put je išlo nas par po magli, komentirali smo to…

 • klikunaš

  Ako vam je Wp 10 Kneževa voda onda ste, čini mi se išli usponski kroz vlaku, kanjon Duboke rijeke ( izvorište). I izbili malo južno od V. vrha na SPP. Odnosno, dobro kaže Cigo to je trasom SZ padine Debeljačke( 61 odjel Zap. Papuk II zvečevački) . A točno zbori i Miroslav da su ušli na pik Vrkuljske ( mislim 40 odjel Sekulinačke )
  Ovo sve pišem da na fotkama provjerite da li smo, svi naučili gradivo !
  Ja bio jučer po vijavici, oko 14 sati na ZEN klupici. Strehe su fenomenalne.
  Pozz svima i čestitke penjačima.

 • Malo mi žao što nisam išao sa Vama ali biti će još prilike.
  Bilo mi malo daleko za voziti, morao sam ustati u 5 u jutro da bi sve obavio i stigao na vrijeme u Vučjak….. pa snijeg na cesti.

 • Stjepan

  Dečki svaka čast na trudu. Slike su bomba.

  Gledao sam i ja oko 14 sati toga dana sa Lapjaka, svu tu bijelinu na klupici, i bio u mislima s vama.

 • Mirjana

  ajme šta guštate,… zavidim vam i gotovo 🙁 aaaaaaaaaaaaaaaa