Dva kralja

20150106_papuk_mala06.01.2015.

Iako bi naslov ove priče trebao glasiti “Umalo tri kralja”, odlučio sam ga skratiti jer se Davor u zadnji tren odlučio uputiti na Kapavac, umjesto na Leštat (Vučjak Kamenski), odakle Miroslav i moja malenkost kreću u ovu nadasve pitomu, i na mnogo načina prekrasnu divljinu.

Što reći, osim da je “kraljevski dvojac” u 7 sati hodnje uspješno prevalio 21 kilometar i na kratko podčinio opaku i moćnu planinu. 🙂

Tijekom pohoda, susreli smo dvije srne i jednu lisicu, nešto malo ptičurina, jednu glistu i 5-6 planinara na lokaciji Kneževe vode (850m/nv).

Napravili smo više stotina fotografija i potrošili nekoliko kilometara filmske trake. Za prekrasnu scenografiju i dobre fotke, uglavnom je zaslužan novi snijeg koji je napadao prošle noći, a ne Steven Spielberg kako ste naivno pomislili. 🙂

Snijega je na našem putu bilo od 30 cm pa sve do 120 cm koliko smo izmjerili pokraj “zen klupice”. O da! Zapadni greben pri samom vrhu prekrivaju enormne količine snijega, a temperatura je u trenutku našeg posjeta zbog snažnog vjetra bila iznimno niska (brrr) po slobodnoj procjeni oko -10°C. Srećom već na “zen klupici” dobivamo zaštitu od “Zapadnog grebena”, pa smo mogli uživati u pogledu i fotografiranju.

Temperatura se u jutarnjim satima kretala od +2°C (Slatina) do -3°C (Djedovica), ralice su čistile cestu od Voćina do Kamenske i bacale sol u trenutku dok sam hitao  brzinom od 40-50km/h prema Vučjaku Kamenskom.

Tijekom pohoda smo imali prekrasno vrijeme i uvjete kao iz bajke. 🙂 Tko ne vjeruje neka pogleda video zapis i fotke.

Zaljubljenici u planinarenje znaju da se planina uvijek i na razne načine oduži svojim vjernim posjetiteljima. Nekada u obliku lijepog vremena, krasnog pogleda, začinskim biljem, gljivama, slatkim plodovima ili naprosto kisikom koji danima žari i pali u nama.

I danas smo dobili više no što smo očekivali, što i Vama želimo u vremenu koje tek dolazi.

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr