CQ DX (Opći poziv iz Geo parka prirode Papuk)

23.05.2010.

Današnji pohod Papukom bio je izniman planinarski događaj u kojem su Šapice i brojni Slavonci uspješno svladali sve teškoće, susreli stare prijatelje i upoznali posve nove ljude iz čarobnog radioamaterskog svijeta. 😉 Ali to nije sve! Šapice su pod svoje okrilje primili iznimno simpatičnu obitelj Lončarić iz Višnjevca, što smo potvrdili darivanjem majice sa logom šapica i natpisom “planinarimo.info” našoj Vlasti. Tata Ivan i mama Jasna morati će sačekati novu kolekciju proljeće/ljeto 2010. ili samoinicijativno replicirati majicu o vlastitom trošku.

Proljeće na Papuku ne karakterizira samo rapsodija zelenila… Ono označava stanje duha, vjetar u kosi, smiješak na licu, puna pluća friškog zraka, miris ljekovitog bilja, poj ptičica, topot plahih srna, pogledavanje u prekrasne obline s natipisom “samo ti sanjaj”, CQ DE 9A0GEO, zamazane bicikliste sa Deore LX, XT i XTR opremom.

Trebam li uopće spomenuti divlje životinje koje smo susreli na pohodu? Pa dobro, kad ste baš navalili, vidjeli smo vjeverice, pauke, guštere, cvrčke, sljepiće, krpelje, skakavce, leptire, žabe, puževe, tritone i druga mitska bića, a sa nekima od njih smo upriličili foto safari, maženje, paženje, vriskanje i bježanje.

Planinari su na ovaj pohod pristigli iz dijametralno suprotnih pravaca i okupili se na raznim lokacijama. Iz Slatine smo Ivona i ja krenuli put Jankovca gdje su nas čekali Jasna, Ivan i Vlasta iz Višnjevca. Iz Našica su Gabrijel, Ruža i Željko skoknuli do Velike gdje su udružili snage sa Davorom, Zdravkom i Josipom  iz Zlatne doline. Za vrijeme posjeta radiomaterskom baznom logoru na Nevoljašu, susreli smo Nadu i Mariju iz Požege s kojima smo jedno davno pohodili Mališćak i Veliku, a pri kraju se odnekud stvorio GSS-ovac Miro u pratnji mlađahnog kolege kojem ne znamo ime.  U konačnici se cijela ISPO ekipa susrela na Vratnicama odakle smo jurnuli dalje, poznatim i nepoznatim stazama i puteljcima.

Nevoljaš je po prvi puta ugostio radioamatersku ekupu iz Savudrije i Zagreba koja je iz PP Papuk radila na kratkom valu, svim vrstama rada, koristeći specijalnu pozivnu oznaku – 9A0GEO. Ekipa u  sastavu: Emir – 9A6AA, Franjo – 9A2MF, Daki – 9A2WJ i Tihomir – 9A7BDJ ponovno je aktiviala Park prirod Papuk u svjetski poznatom 9AFF programu. Nažalost suorganizator Drago – 9A6NDD nije sudjelovao zbog angažmana oko otvaranja planinarskog skloništa na Mališćaku. U vrijeme našeg posjeta bila je prilična gužva na opsezima, pa smo dečke malo ometali u radu. Hvala svima na gostoprimstvu, a posebice Tihomiru na demonstriranju rada na TS-480 SAT, poglavito digitalnim vrstama rada…  Istovremeno su na Nevoljašu boravili ili prolazili rendžeri, pripadnici GSS-a, planinari i brojni natjecatelji na biciklima iz svih krajeva lijepe naše. Bože mili kojih smo se vratolomija, ubrzanja, proklizavanja i padova tamo nagledali. 🙂 Sve u svemu bodrili smo umorne bicikliste, napravili poneku fotografiju, sklanjali se s puta i uglavnom gledali svog posla.

Obišli smo Papuk takoreći uzduž i poprijeko. Tijekom 8 sati i 30 minuta pohoda, imali smo izuzetno lijepo vrijeme i brojna zadovoljstva. Neki su uživali u dobroj hrani, neki u pogledu na Papuk, Psunj i Požegu, divili se natpisima na odjeći ili tehnici (biciklističkoj, radioamaterskoj ili fotografskoj). Ako ste u to doba sjedili doma i štucali, nije nam žao. Znajte da smo vas bjesomučno  ogovarali. 😉 Nadam se da su neaktivne Šapice uživale poput nas, a ako nisu neka zamjene televizore i kafiće, pohodom kroz polja medvjeđeg luka, šumskih jagoda, malina i brojnih ljekovitih trava od koji se pravi “eliksir života” u svježem obliku ili kao začin, odnosno topli napitak…

Hvala svima na ovom iznimnom pohodu, a najviše metereolozima na potpuno pogrešnoj prognozi 😉 GSS-ovcima na stalnoj dostupnosti “u slučaju ne daj bože”, Jasni na stručnom uklanjanju krpelja, Cigi na viškovima hrane iz Kauflanda, Ruži na izvrsnim domaćim kolačima i Ivanu na najboljoj kavi sa mlijekom iz kućne radinosti. 🙂

Fotke sa ovog pohoda možete pogledati u našoj fotogaleriji, a pohvale i pokude možete upisati u polje za komentar. 44 za FF-ovce, 73 za radioamatere i 88 za sve planinarke.

Miša Nicinger

 

Internet je naše igralište - midnel.hr