Cirkusiranje i kuksiranje

16.10.2011.

Ima li boljeg načina da se zaokruži kraj radnog tjedna od planinarske akcije na Papuku? Čisto sumnjam!  Dah jeseni je svuda oko nas, čak i osječko-slatinske Šapice dobivaju deblje „krzno“. U skromnom broju pet (Ivona, Miša, Ivan, Jasna, te moja malenkost) sastajemo se kod Jankovca.

Za danas je zamišljena nešto lakša ruta, Jankovac (475 m)- Ivačka Glava (913 m). Znam što sada mislite vi planinari – „eee da vi djeco znate kako se u moje vrijeme hodalo…Šapice su se ulijenile!“. Dragi čitatelji, ne mora se svako planinarenje pretvoriti u ludi ajmo-se-popet-na-najstrmiji-vrh ISPO. Smije se ponekad i samo kontemplirati u prirodi, ili raspravljati o teorijama zavjere kao npr. sletanju Amerikanaca na mjesec. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna 🙂

Opskrbljeni toplim napitcima, gore-tex jaknama i gojzericama s Jankovca krećemo u točno 10:30h. Princip biranja staze diktiraju naši apetiti te se odlučujemo za obronke koji su na glasu kao plodno tlo za kestenje. Nažalost, kestenje još nije bilo najzrelije za skupljanje ali vrećica izabranih je tu. Hvala vam kolege Šapice što ste mi predali i svoj ulov, bit ćete u mojim mislima sa svakim zalogajem 🙂

Ivona je definitivno doživjela najviše uzbuđenja na današnjem pohodu,  osim što su joj netragom nestali štapovi za hodanje, vjerojatno odloženi u euforiji kestenobranja, dobiva od Ivana jedinstven dar- kuksu. Za neupućene, kuksa je tradicionalna laponska drvena šalica, iznimno zahvalna pošto ne zadržava okuse prethodnih tekućina koje su se u njoj nalazile. Ivan, poznat na široko kao majstor izrade namještaja i predmeta od drveta, odlučio se okušati u izradi ove tradicionalne posude.

Da to nije sve ostalo samo na riječima dokazuje i njegova prva ručno rađena kuksa. Ivona, željno iščekujemo povratnu informaciju! Ako vas zanima više svakako proučite priloženi video „The story of kuksa“ ili pitajte u komentarima.

Pomozite  planinari dobra srca i udijelite Ivanu komad brezovog drveta – možda dobijete i svoju vlastitu stiliziranu kuksu!

Oko 12:30h stižemo na posljednju stanicu, vrh Ivačka Glava. Upijajući svaku zraku „zubatog“ sunca uživamo u brzinskom ručku. Na povratku češljamo teren tražeći Ivonine štapove, nažalost bezuspješno.

I tako se ovaj put pretvorio u četverosatnu šetnju punu smijeha, priča, kestena i kuksi. Kako bi Miša rekao „cirkusiranja i kuksiranja“.

Vješamo gojzerice na klin do iduće šetnje!

Do tada, pogledajte i pokoju fotku u našoj fotogaleriji.

Vlasta Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr

19 comments

 • Miša

  Imamo priču i slike dostojne Šapica, ako ne i više od toga. 🙂
  Vlasta svaka ti čast! Promičemo te iz maskote u reporterku, a kad fotki bude više (foto priča) u “reporteku 1. reda”. 😉

 • Ivan

  Lijepo je to sročila, no ono “ili raspravljati o teorijama zavjere kao npr. sletanju Amerikanaca na mjesec. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna” Slijedi smanjenje džeparca za 10 %, pa neka misli da to nije istina 🙂

 • Vlasta

  Eh Miša, lako vama s profi fotićima, možda da Ivan da koju pinklicu više za pravi stroj bi i fotografije bile dostojne portala :)Hvala ti na lijepim riječima i pozdrav svim planinarima Slatine i šire okolice!

 • nitko ne priča o kvaliteti, nego kvantiteti 🙂 trebaš imati spreman fotić, na dohvat ruke, i okinuti u pravom trenutku, recimo, kao npr. kada su nam u susret krenule one divlje zvijeri 🙂

 • Jasmina

  Pozdrav osječko-slatinskim Šapicama! Vlasta, izuzetna reportaža, kao da sam bila s vama! Sada vam još više zavidim na ovako lijepim doživljajima! Svaka čast majstoru kukse i ostalih drvenih rezbarija (svašta ćemo mi od vas naučiti)!Što se fotoaparata tiče slažem se s Ivonom, jer odavno znamao onu narodnu: Boj ne bije svijetlo oružje,već boj bije srce u junaka! Ali to ipak ne bi trebalo sprijčiti tatu Ivana da kupi jedan primjereni aparatić za vrijednu i marljivu šapicu!!!

 • Dino

  Bravo bravo na tekstu…Vidim da ste se odlično proveli…:)
  Vlasta poradi na tome da vratiš tih 10% đeparca hehe

 • Vlasta

  Uf znaš što, kada su te divlje svinje krenile prema nama jedina misao mi je bila na koje ću se drvo popeti. Kvragu i fotografije, radije ću sačuvati živu glavu! Ali naravno primam ovu pozitivnu kritiku iskusnih fotografkinja Jasmine i Ivone te obećajem revnosnije škljocanje u budućnosti 🙂 P.S. Ivane nadam se da pratiš Jasminine komentare! 😉 😉

 • Ivan

  Da, pratim, dogovoreno. Idući tjedan kupuješ “aparat za fotografije dostojne ovog portala”, a po preporuci iskusnih posjetitelja portala. Znači, ako je cijena npr. 10000 kn, ja te kreditiram, a ti to otplačuješ u jednakim ratama koje odbijamo od džeparca (npr. 50 x 200 kn ili ti je možda draže 33 x 300 kn) 🙂

 • Ivan

  E, ovo ja zovem “aktivan portal” 🙂
  Usput, ono za CAPTCHA Code još uvije stoji 🙂

 • Daj ne gnjavi više s tim CAPTCHA kodom 🙂 imali smo veliku navalu spamera i ovo je jedina učinkovita zaštita zasada 🙁 bez nje, dnevno bude preko 300 spam poruka.. ako si voljan stalno nadzirati ih i brisati redovito (svakih sat-dva), rado ću maknuti captcha 🙂

  što se tiče aparata, opet ponavljam, nije stvar u veličini 🙂

 • Ivan

  Dobro, ono za CAPTCHA code više ne stoji. 🙂
  S veličinom aparata se ne slažem. Ako ništa drugo, velikim aparatom impresioniraš okolinu :-). Sjećam se kako sam ja “slinio” nad tvojim aparatom kada smo se upoznali :-). Zato, što veći, to bolji. :-), :-).
  E, da, sada još samo još CAPTCHA code. 🙂

 • klikunaš

  Ivane, zaboravih ja na obećanje ( obačanje kuću ne raskući – strara narodna ) za pomoć kod izrade kukse. I dalje sam na raspolaganju samo me podsjeti kada se vidimo.Dobar tekstopisac, Mišina škola .
  esklusive !!!!!
  Većeras oko 18 sati nismo vidjeli izgubljenu gradonačelnikovu kćer ( 1990) ali smo je locirali ( naravno pokraj Ciginog putokaza. hvala ti Cigo ) sjeverna padina od Jarcodera. Čak dotle je išla sa dečkom” grofovom poučnom stazom” od Jankovca. Ne znam da li ima ricanu frizuru kao tata ?

 • Ivica

  Uvijek vas pratim i do sada nisam cuo tu rijec “kuks” i jasno je da nisam imamo ni pojma o cemu se radi. Sa velim interesom sam gledao video. Od toga interesa je ostalo da cu i ja nesto slicno probati u mojoj radionici. Bit cé to pravi dozivljaj ako samnom bude moja unuka. Ovdje imamo takvih slicnih stvari koje su pravljene od bambusa. Ivoni cemo poslati neke (kuhaca, salice,kasike itd. da se privikne na kuhanje)primjerke.

  Dali znate za ovu vijest koju sam nasao u Vecernjem. SLATINA – Nakon dvosatne pretrage šireg područja oko poznatog slavonskog izletišta Jankovac na Papuku večeras oko 19 sati policija i rendžeri Parka prirode Papuk pronašli su dvoje mladih Splićana koji su se danas poslije podne izgubili u papučkim šumama.

  “Prema neslužbenim izvorima Neva Kerum (21), kćerka splitskog gradonačelnika Željka Keruma i mladić Ante Vukorepa (21) danas su oko podne stigli na Jankovac, a nakon ručka su iskoristili lijep i sunčan dan za šetnju poučnom stazom na Jankovcu.”

  Ali tako nesto se vama svakako nemoze dogoditi.

 • Hahh, da nije žalosno, bilo bi smiješno… poučnom stazom do Jarcodera…. Klikunašu, što je pisalo na tom putokazu?

 • klikunaš

  kada se spustiš na sjecište makadamskih putova ( Radetina, on dva mala izvora u koritu potoka koji dolazi padinom Jarcodera ) i kreneš strmim grebenom između makadama za Kolac (SI) i makadama za S. Drenovac ( J) na njegovu početku – je putokaz na prvom stablu i piše: Sl. Drenovac 8,4 km odvojak za Jankovac 200 m. To je oznašeni planin put za Rust ( a i nepotpuno za Domobrabsku livadu / Č. vis)
  Da mi nije Cigo pomogao u lokaciji još bi ih tražili. Inače, HGSS nije bio u akciji,ali su najvažnije informacije – nesebično i kolegijalno – proslijedila dva člana HGSS-a Stanice Požega ( jedan je nadzornik PP Papuk) prema gosp. Galu ( nadzorniku PP Papuk). Glavno da su oni izvučeni jer bila je noć i mala ima frku sa jednim svakodnevnim zdravstvenim problemom pa je i tu vrijeme pronalaska bilo bitno.
  Malo je čudno da dosta ljudi umjesto hodnji po poučnoj stazi na Jankovcu ode usponski sljedeći planin. markaciju prema ski stazi Jankovac i dalje makadamskom cestom prema istoku. Ovo sam ljeto 5-6 grupa gore tražio i vraćao na grofovu stazu. Staviti ću neki znak da tamo ne glavinjaju. Dajte idejno rješenje . Hvala. Ivica pozdrav u daljinu.

 • Ivan

  “Dajte idejno rješenje”
  Predlažem da to Cigo napravi i postavi. ;.)
  E, da, još CAPTCHA Code 🙂

 • Miša

  Klikunaš neka Cigo napravi jednu ili više lijepih i povelikih crvenih ploča sa rukom u sredini, na kojima piše “Izletnici STOP – pogrešan smjer!” 🙂

 • klikunaš

  Bruketa & Žinić = Miša
  ono za što trebaju dvojica Miša sam smisli. Dobra ideja i još stilizirati lik sa ispadajućim artiklima; mrežica za roštilj, korpa naših baka, ležaljka, veliki bocun i sl.
  A nasuprot znaku zelene boje gdje je planinar u hodu sa naprtnjačom, štapom, kartom i sl.

 • Mirjana

  ajme al’ ste se raspisali,milina za vidjet 🙂
  povratak šapica u velikom stilu :)vidimo se jednom, negdje… 😉