Bio je to posve neobičan dan

zen_klupica15.12.2013.

Dok dremuckam na trosjedu uživajući u treptajućoj toplini kamina, osjećam svaki miocit utrnulih listova, kvadricepsa i bolnu utegnutost guze. Da, bole me i leđa, ramena, nadlatkice, glava, zuji mi u glavi, trnu mi prsti… Dok ženi pokušavam objasniti kako smo Gizmo i ja imali odličan planinarski dan, ona mi kratko ženski odbrusi: vidim, vidim… izgledate k’o prebijeni mačci.

A jutro je krenulo k’o iz bajke: mir i svježi papučki zrak i kolone neumornih planinara. Nikolina, Mario, Dejan, Romeo, Marijan, Misha, Ivona, Petar, Jasna, Vesna, te još jedna Jasna sa suprugom Ivanom. Meki šumski lisnati tepih i nakupine snijega u otapanju, pratile su nas grebenom Sokoline do Ivačke glave. Lagana psihofizička rekuperacija, a onda još dalje…stisni zube pa do najvišeg papučkog vrha Papuka…. Poslije više od tri sata planinarenja, pentramo se između zaštitne ograde vojnog objekta i minski sumnjivog prostora označenog špalirima crvenih kolčića.

I stižemo do svoga konačnog cilja: malene klupčice, od starijih planinara označenih mističnim nazivom zen. Njena mističnost i pogled na koji ona puca je doista je neponovljiv, ali za neke odmorne i adrenalinom nabildane mladce i njihove družice. No, za iscijeđene planinare, dobra je za uhvatiti jedan od njenih ćoškova i olakšati ruksak od domaće slanine i kobasa i povratak do Jankovca.

Uz dobru vibru cijele ekipe, osobito sam osjećao Gizmino žaljenje zbog žestokog, muškog, jutarnjeg fajta sa Jasninim Bigijem. Oprosti…služenje, čuvanje i gospodarenje prostorom, to je moja životna misija iščitavao sam iz njegovih očiju.
Uvjeren sam i Jasna iz Bigijevih.

Dva psa, dvije kolone i jedan prelijepi dan završava uz treptajuću toplinu kamina.

Petar Nedić

Internet je naše igralište - midnel.hr

5 comments

 • Davor Os

  Nazad istim putem preko Vratnica??
  Opcija je polumarkirani greben koji poćinje ovdje
  (dalje je svojih 300 m od Vašeg ulaza, izlaza.
  Jako je lijep, naroćito u proljeće, prepun proljetnica.
  Nema prave markacije samo bijela točka i spaja se sa markacijom u podnožju Vratnice, pred poćetak uspona.

  https://picasaweb.google.com/matasdavor/IvackaPapukKlupicaKoprivnato#5940624296451837266

 • Iv_

  Nevjerojatno je da smo prošli toliko vremenskih prilika u samo jednom danu..od blata, do snijega i leda, magle i oblaka do plavog neba…

  @ Davore, već smo bili pomalo umorni i žurili smo nazad da nas ne uhvati baš veliki mrak, pa smo se sjurili istim putem…

 • Stjepan

  Baš Vam zavidimo…

 • Miroslav

  Kod nas je magla već par dana, što se imali priliku i vidjeti 🙂 Znači moram iznad 950 metara da vidim nebo i sunce.

 • klikunaš

  ZEN klupicu čuva Silvana!
  Davore: nepotpunu marku sam radio prije nego li sam smogao snage (+ Cigo) da napravimo pravu marku i očistimo ( sa članovima PŽ GSS-a + Šapica prijatelji iz Slatine) “Petkovićev put” ( raskrižje iznad Orahovih v. – Vratnice – ulaz zvečevački ) . Ta nepotpuna marka , samo bijeli krug, je vukla na Šibovito brdo pa na vojnu cestu i spust cca 200 m na ulaz zvečevački tj. na fotki br. 18 ideš pravo na tu nepotpunu marku.
  Evo i ovo:
  fotka 18, točno je da sam to pokosio, a bonsai ostavio – fotka 21.
  fotka 29. Klašnice NE, Umac DA
  Danas u 16 sati inverzija – na Koprivnatom sunce dolje magla i mrak
  Pozdrav Šapicama