Astro party 2021.

04.09.2021.

“Na Astro Party dolazim redovno svake godine. Ove godine sam ponio sa sobom i nešto od tehničkih pomagala za slikanje zvijezda, manje zbog ambicije da stvarno tamo napravim neku fotografiju, a više nadajući se razmjeni iskustva s drugim zaljubljenicima u fotografiranje noćnoga neba. Stativ s “astrotrackerom”, posebnim motorom koji je sinkroniziran s kretanjem nebeskih objekata je izazvao dosta zanimanja, a mnogi su mislili da je to neka vrsta teleskopa. Upravo zbog toga održao sam malu demonstraciju rada sa astrotrackerom koji omogućava jako duge ekspozicije pri snimanju neba, a da pri tome zvijezde i drugi nebeski objekti ne budu pomaknuti i razmazani po nebu uslijed rotacije Zemlje. Nadam se da je slušateljima bilo zanimljivo i da su barem nešto naučili ili se zainteresirali za astrofotografiju.” – napisao je Hrvoje Mikolčević.

“Metaljka (492 m/nv) je mjesto s najmanjim svjetlosnim onečišćenjem u kontinentalnoj Hrvatskoj i to je točno. Naime, iako nije bila aktualna kiša meteora, jednosatnim promatranjem neba vidjeli smo popriličan broj zvijezda padalica. Naučeni iskustvom, prije nekolicine godina, na istoj lokaciji smo se smrzli, jer za promatranje zvijezda je potrebno ležati. Sukladno tome nagodinu nosim ležaljku, dvije debele deke i slaninu rezanu na lepezu za vatricu. 😉 Vožnja kući preko brda “Zvečevo – Voćin – Slatina” je također imala svoju dozu čarolije, uz cestu u noćnim satima je posebno osebujan životinjski svijet (fuj lovci)! Nabrojali smo 13 srna, vidjeli familiju veprova, 3 žabe i jednu (možda divlju) mačku! Pozdrav organizatoru koji to samoručno potegne da organizira, nagodinu dođemo dan ranije kampirati, pomoći pokositi i malo to više okititi.” 🙂 – dodaje Nad Nicinger.

Ponajprije zahvaljujući Papa Štrumfu (Miro Mesić) i zaljubljenicima u astronomiju (Hrvoje Mikolčević i Zoran Barić), kao i brojnim zaljubljenicima u noćno nebo i svekolike prirodne ljepote – održan je još jedan u nizu Astro party na Papuku, točnije na lokaciji Metaljka u blizini Striježevice, mjesta koje se nalazi na cesti “Voćin – Kamenska”.  Organizaciju potpisuju: Miroslav Mesić, Zdravko Dragaš, OŠ Vilima Korajca – Kaptol, PP Papuk, a medijski poprati portal planinarimo.info – iako ove godine kasnimo zbog Popišanac trail utrke koja se isti dan održala u Slatini. Vremena je tako malo, a želja tako puno…

Ispod je 3D Relive sa lokacije na kojoj se od 2010. godine, pa sve do danas održava ova zanimljiva manifestacija. Animacija pokazuje hodanje od P2 (drugi parking) do kampa.

Inače, za bilo kakvu foto i video reportažu je potrebno svijetlo, točnije jako puno svjetla, osim za snimanje noćnih prizora i nebeskog svoda kada umjetna rasvjeta smeta i kvari pogled. Zahvaljujući Zoranu Bariću imamo nekoliko kvalitetnih fotografija sa lica mjesta, to jest u trenutku okupljanja. A ja sam kasnije uspio uhvatiti nekoliko kadrova sa GoPro 9 kamerom. Dvije naslovne fotografije je snimio Hrvoje Mikolčević. Neizmjerno mi je žao što nisam stigao prije i što nisam na kratko uključivao svjetlo da ovjekovječim scene iz baznog logora. No u tom mraku i promatranju svaka zraka svjetla uistinu smeta i začas zaslijepi okupljene sudionike događaja.

Astro party je okupio približno 55 sudionika i (p)ostao je dobro mjesto za obiteljske izlete, druženje, ljudikanje, edukaciju i transfer znanja, uživanje u prirodi, dakako i promatranje nama bliskih planeta sunčevog sustava, kao i daleke prošlosti koja do Zemlje dolazi sa slabašnim svjetlom živućih ili davno ugašenih zvijezda…

Tko ne planira ostati na spavanju, i nema previše prtljage, svakako treba parkirati na P1 i malo prošetati do odredišta, cesta je onako “božepomozi” i nema nekih rupa i kamenja, ali trava i grane sa strane definitivno nisu dobre za moderni lak na automobilima. Parking P2 je ovoga puta bio prenapučen, a čak je i P3 blizu kampa bio dobro popunjen. Unatoč svemu, moram priznati da je cesta u znatnom boljem stanju nego prijašnjih godina kada su tu mogli prometovati samo terenci i traktori.

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

Internet je naše igralište - midnel.hr