Astro party 2015.

14.08.2015.

U noći s petka na subotu (14/15. kolovoza 2015.) održan je Astro party na visoravni Metaljka iznad Striježevice. Ljubitelji prirode i astronomije okupili su se kako bi promatrali nebo s najmračnije točke u Hrvatskoj sjeverno do Save.

Oblačno vrijeme onemogućilo je promatranje neba, ali su posjetitelji imali priliku poslušati prezentaciju o legendama ljetnog neba koju je održao Marko Svjetličić, učitelj fizike. Tijekom noći provedeno je i mjerenje granične zvjezdane magnitude za lokalitet Metaljka.

Oblačno vrijeme nije spriječilo 50-ak zaljubljenika u astronomiju iz cijele Slavonije da noć provedu na otvorenom.

astro_party_metaljka_2015

Park prirode Papuk podupire ovu hvale vrijednu manifestaciju s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o problemu svjetlosnog onečišćenja koje može prouzrokovati zdravstvene probleme ljudima, ali isto tako utječe i na narušavanje ekosustava.

Leptiri, ptice, šišmiši, kukci i druge vrste koriste zvijezde na nebu za orijentaciju. Neke vrste hrane se noću, a svjetlosno onečišćenje ih ometa u raspoznavanju dana i noći. Pretjerana umjetna svjetlost noću u nekim je ekosustavima ozbiljna prijetnja opstanku vrsta.

Gordana Kukić, dip.oec
Glavna čuvarica prirode

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite​_ nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

Internet je naše igralište - midnel.hr