Vrhovački grad

30.01.2016.

20160130_vrhovacki_grad_mala

U vrijeme dok su naši sugrađani u magli ispijali jutarnju kavu peteročlana ekipa uputila se na osunčane obronke Požeške gore.

Tu je bile Marija i Marina, naš vodič Boris, te Domagoj i ja. Vrijeme je bilo više nego ugodno, a raspoloženje odlično.

Put do Vrhovačkog grada započinje na doslovce nekoliko desetaka metara od glavnog požeškog trga na stazi koja od Kalvarije vodi preko brda Sokolovac. Na tom dijelu uređena je poučna staza posvećena franjevcu Luki Ibrišimoviću – Sokolu koji je odigrao presudnu ulogu u obrani Požege od Turaka 1688. godine. Na nadmorskoj visini od 330 m postavljen je domovinski križ.

Svoj obilazak nastavili smo putem kroz šumu hrasta kitnjaka, užinali na proplanku (odakle bi se stvarno isplatio pogledati zalazak sunca) i popeli se do ostataka zidina Vrhovačkog grada na 433 m nadmorske visine. Pri povratku smo navratili i na susjednu kotu nazvanu Velika kobila (432m/nv). Ukupno smo prešli oko 13 km.

Znamo da ćete gledajući naše fotke osjetiti bar malu grižnju savjesti što ste ovako lijep dan propustili provesti u prirodi. Stoga: ostavite se ispraznih lajkanja po fejsu i sličnim mrežama, jutarnju kavu ulijte u temosicu i već sljedeće nedjelje dođite na startnu crtu kako biste proveli zabavan i ispunjen dan na Dilj gori sa Šapicama. Ako vas sutradan i budu malo boljele noge ipak ćete se moći frendovima pohvaliti da ste “planinarili”.

Vidimo se!

Martina Šega

Internet je naše igralište - midnel.hr