Utvrde Požeške gore

22.06.2016.

utvrde_pozeske_gore_martina_sega_tekst

Pohodom do Viškovačkog grada, kule Gračanica i starog grada Dolac dovršili smo obilazak pet srednjovjekovnih utvrda.

Boris je ovom prilikom bio u bezuspješnoj potrazi za gljivama, a Domagoj se fotkao na kontrolnim točkama kako bi pribavio materijal za povelju obilaznice. Meni je bilo važno da udahnem malo šumskog zraka, bez obzira na dosta visoku temperaturu i sparinu.

Nismo pronašli blago iz legende, ali svakako smo napunili baterije za nastavak radnog tjedna.

Najprije smo se odvezli u Baćin Dol i Slavonskim planinarskim putem se popeli do kule Gračanica (KT-8), smještene na 402 m/nv.

Bilo je lijepo vidjeti da su u tijeku konzervatorski radovi jer je kula Gračanica odnosno Lehowacz, grad plemićke obitelji Deževića (Desislavića), zaštićeno kulturno dobro RH. Posebnu dušu zdanju dale su stotine divljih cvjetova i zujanje pčela koje ih obilaze.

Do Dolačkog grada (367 m/nv) se stiže cestom kroz stari dio Brestovca. Očuvan je samo dio zida i lako mu se može pristupiti sa šumskog puta. Građen je u 14. stoljeću, a na toj lokaciji pronađeni su ostaci života još iz rimskog doba.

U središtu Viškovaca postavljena je info-ploča i putokazi tako da smo bez problema stigli do Viškovačkog grada na 364 m/nv. Spominje se da je 1400. godine bio u vlasništvu plemića Vrbovskih. Gradina je u dosta ruševnom stanju i obrasla u gustu vegetaciju pa Boris geocacherima predlaže da prilikom dolaska u potragu ponesu i mačetu.

Iako ovaj automobilsko-pješački pohod nema puno povezanosti s naslovom portala smatram da je bilo vrijedno podsjetiti vas na ove stare gradove.

Do idućeg susreta u šumovitim predjelima lijepe naše, srdačan pozdrav svima!

Martina Šega

Internet je naše igralište - midnel.hr