Utvrda Šariš

20150622_slovacka_valentin_zagar_mala22.06.2015.

I danas malo lakšim tempom. Prvo idem na jedno groblje blizu susjednog sela. Zašto groblje, pitate se? Zato što su tamo pokopani vojnici poginuli u prvom (opet ne drugom) svjetskom ratu. Da, da, i tada je bilo mrtvih. Nije teško planinarenje, više onako za zagrijavanje. Od auta imam 5 minuta uzbrdo i isto toliko natrag. Odavde vidim i utvrdu Zborov u daljini.

Zatim u selu Zborov nabavljam razglednice utvrde koju sam jučer posjetio. Pa idem u selo Hervartov jer je tamo jedna drvena crkva koja je dospjela na listu svjetske kulturne baštine Unesco.

U selu Kapušany isto nabavljam razglednicu od utvrde koju sam posjetio prije neki dan. Nisam stigao prije jer je bio vikend.

A zatim slijedi malo konkretnije planinarenje. Dolazim u gradić Velky Šariš (imaju dobro pivo), slijedim putokaz za utvrdu Šariš i krećem uzbrdo. Cesta me vodi po nekvalitetnom asfaltu. Pratim žute planinarske markacije iako vidim na gpsu da ima kraći put. Ali ja obilazim okolo pa uspon nije naporan. Na svakih 8-10 minuta pored staze se nalaze informativne ploče, taman toliko da zastanem koju minutu.

U jednom trenutku vidim da do skrivene kutije imam 113 metara. Ali da bih došao do tamo, ja moram ići okolo i napraviti 413 metara. Ali kad se mora, onda nije teško. Nakon 50 minuta stižem do podnožja utvrde. I ovdje su vrijedni radnici koji uz pomoć novaca iz Europske unije obnavljaju ruševinu da bi mogli nešto ostaviti budućim generacijama.
Polako obilazim utvrdu i penjem se uzbrdo. Utvrda je na 570 m/nv. Uspijevam naći mjesto odakle je pogled gotovo 360 stupnjeva. Samo donekle pogled ometa izraslo drveće. U daljini vidim utvrdu Kapušany. Kad budu gotovi radovi na utvrdi, nadam se da će gore napraviti i kafić za žedne planinare. Rado bih popio neko pivo ili Kofolu.

Put za natrag izabirem kraći, strmiji i ujedno ljepši za hodanje.

Nakon planinarenja odlazim na odmor u lokalni restoran i posjećujem grad Prešov. Ali to više nije planinarska tema.

U ovih nekoliko planinarskih izleta posjetio sam 8 srednjovjekovnih utvrda i nekoliko vrhova. Utvrde koje sam posjetio liče jedna na drugu kao jaje jajetu. Ali drago mi je da sam ih posjetio, a nadam se da ću posjetiti još puno utvrda iako su vrlo slične. A Slovačka ima još puno zanimljivih utvrda za posjetiti.

Pozdrav iz Prešova!

Dr Zagy

Internet je naše igralište - midnel.hr