Utvrda Likava, TV toranj i Liskovska pećina

20150806_valentin_zagar_mala06.08.2015.

Za današnji izlet izabirem utvrdu Likava kod grada Ružomberka.

Autom prolazim kroz Martin, Kralovany te u Ružomberku slijedim znakove za utvrdu Likava. Ostavljam auto u selu Likavka i krećem pješice prema utvrdi.

Putem srećem dvoje Slovaka iz Nove Dubnice nad Vahom, Jozef i Tanja. Zajedno se krećemo po dobro vidljivoj stazi. U blizini su radovi na autocesti, ali samo treba slijediti znakove za utvrdu kojih ima dosta, ne može se zalutati. Kad sam došao gore, prvo idem potražiti kutiju, a onda idem u razgledanje Likave.

Ulaznica košta 2 eura, a ako hoćete tipkati po fotoaparatu, onda još 1 euro. Ulazim u utvrdu i malo razgledavam. I to je to, stvarno samo malo razgledavanja. Veći dio utvrde je nedostupan pa imam osjećaj da je ulaznica preskupa. Na utvrdi sam manje od pola sata.

Upoznajem i jos jednu slovačku obitelj – Ribarovci, iz grada Malacky. Svi su se čudili kako ja dobro pričam po slovački (eh, kad me takvog mama rodi).

Idem dolje do auta. U jednoj suvenirnici kupujem razglednicu i kartu planine Mala Fatra. Zatim autom idem do sela Likavka i upućujem se prema tv tornju koji je na obližnjem brdu. Razlog – geocaching. Od auta do tv tornja mi treba oko 25 minuta hoda. Gore nema ništa posebno, samo tv toranj. Ali pogled odozgora je vrijedan uspona.

Vraćam se do auta i idem prema selu Liskova. Na putu se nalazi jedna zgodna stijena u obliku stisnute šake. U narodu je ta stijena dobila ime “Janošikova šaka”, po legendarnom slovačkom junaku.

Zatim odlazim do jedne pećine. Gotovo da i nema visinske razlike od auta do pećine, ali potrebno je proći jedno polje, a u blizini prolaze kamioni i razbacuju prašinu uokolo. Pećina je zatvorena tj vjerojatno se može unutra samo uz vodiča. Ipak, došao sam do ulaza u pećinu i osjetio ugodan vjetrić koji puše iznutra i koji na ovoj vrućini rashladjuje kao najbolji klima uredjaj.

Za danas mi je dosta planinarenja. Idem u Ružomberok, a to je već gradska priča.

Pozdrav iz Ružomberka!

Valentin Žagar

Internet je naše igralište - midnel.hr