Utvrda Korlatka i Ostry Kamen

20150618_slovacka_valentin_zagar_mala18.06.2015.

Slovačka ima puno srednjovjekovnih ruševina i dvoraca. Danas sam posjetio utvrde Korlatka i Ostry Kamen.

Nakon sat i pol vožnje od Bratislave do sela Rozbehy, ostavljam auto kod jedne gostione (koja je zatvorena). Gledam u info stup na cesti, ali nema oznake za utvrdu Korlatka. Ali na karti na mobitelu vidim da malo dalje također ima info stup. Idem do njega. Čitam vremensku udaljenost do Korlatke – 10 minuta. Molim?! Samo 10 minuta? Čini mi se da će ovaj dio bloga biti jako kratak. A kako se približavam utvrdi, vidim da sam mogao skratiti put i na samo 5 minuta. U blizini je razgledna piramida na koju ću se kasnije popeti. Približavam se utvrdi i čujem dječji žamor. Izgleda da su neka djeca zajedno sa učiteljicom imali izlet na ovo mjesto. Dolazim na utvrdu Korlatka, srednjovjekovni grad iz 13 stoljeća koji je napušten u 18. stoljeću zbog preseljenja plemstva u druge, prikladnije dvorce. U svoje vrijeme utvrda je služila za nadziranje puteva iz Morave tj Češke. Iako je sada ruševina, stoji ovdje već 8 stoljeća, sada ide deveto. Zatim tražim skriveni geocache za koji mi treba malo akrobatske vještine. Djeca su već otišla pa mogu na miru razgledavati utvrdu i praviti pregršt fotografija.

Nakon posjete Korlatki, vraćam se do razgledne priamide, ovdje provodim nekoliko minuta, a onda još idem u obilazak vjetrenjača. Naime, ovdje su 4 vjetroelektrane koje opsrbljuju oko 1500 domaćinstava. Ekologija na djelu.

Vraćam se do auta i odlazim do vodene brane Bukova. Ovo mi je polazna točka za posjet utvrdi Ostry Kamen. Od parkirališta imam pola sata hodanja po ravnom, a onda slijedi blaga uzbrdica. Zatim dolazim do info stupa koji kaže da do utvrde ima 40 minuta hoda. E, ovo će već biti malo konkretnije planinarenje. Slijedi nešto jači uspon u trajanju 15 minuta, a nakon još dodatnih dvadesetak minuta dolazim do srednjovjekovne utvrde pod imenom Ostry Kamen (Oštar Kamen). Zašto je dobio takav naziv, vjerojatno zato jer se nalazi na strmoj litici.

Srećem jednog starijeg planinara, imenom Jozef iz Trnave, sa kojim se upoznajem i govorim mu što sam već sve obišao u Slovačkoj. I ova utvrda je iz 13. stoljeća koja je služila prvenstveno za nadzor puta izmedju Češke i Trnave te Budima (u Mađarskoj). Nakon pronalaska kutije pratim stazu još više uzbrdo jer se 600 metara dalje nalazi još jedan geocache pa sam i njega potražio. Zatim se vraćam do utvrde Ostry Kamen i malo detaljnije razgledavam ovo mjesto. Sa jednog vrha utvrde se pruža divan pogled na vodenu branu Bukova, okolna sela i ostale vrhove u blizini. Iako, priznajem, prethodne utvrde su me razmazile sa pogledom pa ne otvaram toliko jako vilicu.

Prilikom prolaska stazom primijetio sam neke crveno bijele trake na granama. Nisam se previše zamarao što to znači, ali sam čuo od planinara Jozefa da će se ovdje za 2 dana održavati natjecanje u trčanju po planini. Cilj je proći kontrolne točke što prije, a za to će vjerojatno trebati trčati, a ne samo hodati.

Natrag do auta treba mi nešto više od sat vremena te sa guštom odlazim na Kofolu (lokalno bezalkoholno piće) u jednu gostionicu.

Još dvije utvrde su skinute sa to-do liste. Da obiđem sve ipak će mi trebati nekoliko godišnjih odmora.

(Još jedan) lijepi pozdrav iz Slovačke!

Dr. Zagy

Internet je naše igralište - midnel.hr