Sovsko jezero na Dilj gori

12.03.2023.

Iako bi se po današnjim kriterijima Dilj gora vjerojatno zvala „Dilj brdo“ jer je najviši vrh manji od 500 metara, na tom području ima niz zanimljivih lokacija. Najatraktivnija su jezera, a da je to uistinu tako vidi se i po tome da je planinarsko društvo “Dilj gora” iz Slavonskog broda napravilo poseban dnevnik Diljska planinarska obilaznica – Tri jezera i tom obilaznicom dugom 46 km vezala tri diljska jezera: Petnju, Sovsko jezero i Ljeskove vode. Ukoliko volite duge šetnje po pitomom Dilju. Probajte…

Mi smo posjetili jedno od ta tri jezera, Sovsko jezero. O tom jezeru postoje brojni zapisi na internetu, od legendi o nastanku jezera do zanimljivih informacija kako je ovo zadnji ostatak Panonskog mora. Sad uređen drvenom šetnicom oko samog jezera, s nekoliko izvora vode, jednim prekrasnim vidikovcem (malo ga treba popraviti…uzgred rečeno), do uređenih dijelova za obiteljsko druženje. Za sunčanog vremena, kakvo smo mi imali u nedjelju, ništa više nije potrebno. Ostali smo iznenađeni velikom aktivnošću žaba na jezeru. Nama se čini dosta rano i dosta hladno…no očigledno je priroda procijenila da je pravo vrijeme za produljenje vrste.

Staza kojom smo hodali vodi samim hrptom Dilj gore. Od prijevoja na cesti Ruševo – Gornji Slatnik preko jednog od dva najviša vrha Dilj gore – Degman do Sovskog jezera. Ta, ne tako davno fantastična staza koja je vodila kroz ogromne bukve i prekrasnu šumu pretvorena je u stratište, bez puta i markacije, tako da samo poznavanje orijentacije pomoću GPS-a omogućuje kakvo-takvo hodanje. Stvarno – bez riječi.

No, ništa nam nije moglo pokvariti tako lijep sunčan dan i poludnevno druženje i zezanje naše velike planinarske grupe. Kolači, kava, keksi…svega se našlo za podijeliti. Još kad i osobno budem doslovno šokiran jednim neobičnim poklonom…što reći.

Za kraj, svi se furaju na umjetnu inteligenciju i tekstove koje stvaraju te „mašine“. Pa sam i ja dao zadatak da mi napišu ovaj tekst. – Ivan Lončarić

I, ovako je ispalo…

Planinarski izlet na Sovsko jezero

Planinarski izlet na Sovsko jezero je nezaboravno iskustvo za sve koji vole prirodu i izazove. Sovsko jezero je smješteno na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a okruženo je prekrasnim pejzažima.

Planinarska staza do Sovskog jezera dugačka je oko 12 km i zahtijeva dobru fizičku kondiciju. Staza je obilježena markacijama i vodi kroz šumovite dijelove, prolazeći pored potoka i vodopada. Na putu do jezera, planinari će se susretati s različitim biljnim i životinjskim vrstama.

Kada planinari stignu na Sovsko jezero, dočekat će ih prekrasan pogled na jezero i okolne planine.

Jezero je idealno za kupanje i ribolov, te postoji nekoliko ugostiteljskih objekata gdje se može okrijepiti i uživati u prekrasnom pogledu.

Prije nego krenete na ovaj izlet, svakako se pripremite sa dovoljno vode, hrane, zaštitne opreme i GPShttps://planinarimo.info/sovsko-jezero-na-dilj-gori/ uređaja. Ako ste planinar početnik, preporučuje se da se pridružite grupi iskusnih planinara koji će vam pomoći u sigurnoj i ugodnoj avanturi.

Ukratko, planinarski izlet na Sovsko jezero je nezaboravno iskustvo za sve koji vole prirodu i izazove. Pripremite se za nezaboravnu avanturu u srcu prekrasne prirode na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovinechat.openai.com

* * *

Ako trebate: webshop, web hosting, vlastiti server ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – https://midnel.hr

Internet je naše igralište - midnel.hr