Slovačka sela, utvrda Divin, dvorac Viglaš

20150819_valentin_zagar_mala19.08.2015.

Još jedan kišni dan. Ali ne mogu sjediti u hotelu cijelo vrijeme. Pripremam kišobran i idem van.

Prvo idem do sela Tomašovce posjetiti dvije crkve, jedna je katolička, a jedna evangelička.
Zatim odlazim u selo Tončica. Ovdje se nalazi drvena zvonica. U mjesnog uredu nabavljam razglednicu tog sela.

Auto me dalje odvozi u selo Cinobana. I ovdje postoji nekoliko crkava. Odmor tražim u lokalnoj krčmi. Poslije posjete još jedne drvene zvonice u nedalekoj Turicki, vozim se slabo asfaltiranom cestom prema selu Lovinobana. Ovo selo mi je samo u prolazu. Glavni cilj mi je mjesto Divin i istoimena srednjovjekovna utvrda. Od centra mjesta Divin treba mi desetak minuta hoda do ulaznih vrata. Zatim obilazim utvrdu i pravim pregršt fotografija (koje ipak neću sve objaviti).

Kao i mnoge druge, i ova utvrda je iz 13-tog stoljeća. Preživjela je napade Turaka, ali nažalost, služila je i kao sklonište lokalnom razbojniku zbog čega je carska vojska srušila utvrdu. Sada se ona već nekoliko godina renovira. Ipak, trebat će dosta vremena dok se sve dovede na prihvatljivu razinu.

Odlazim na odmor u jedan restoran. Vrijeme mi je pogodno jer je bilo suho dok sam posjećivao utvrdu, a sada, dok se odmaram u restoranu, opet pada kiša.

Odlazim u mjesto Viglaš i posjećujem lokalni dvorac. Još prije nekoliko godina ovo je bila ruševna utvrda, a sada je luksuzni hotel gdje najjeftinije noćenje košta “samo” 99 eura. Za uspomenu kupujem samo razglednicu.

Za kraj današnjeg izleta idem u obližnje selo tj do mosta za pješake. Po čemu je most poseban? Pa po tome što kao most služi stari vagon. Taj vagon ipak nije jako čvrst pa je prelazak preko mosta dopušten samo pješacima, ne i automobilima.

Iako mi danas vrijeme nije bilo jako naklonjeno, ipak sam posjetio još neke lokalne zanimljivosti, opet nabavio hrpu razglednica i pronašao nekoliko kutija.

Sutra je povratak kući. Pozdrav iz Divina!

Valentin Žagar

Internet je naše igralište - midnel.hr